Фото: ДБР

ДБР опублікувало карту України зі зловживаннями військкомів (інфографіка)

Загалом з початку російського повномасштабного вторгнення до України Державне бюро розслідувань розслідує 112 кримінальних проваджень щодо посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. За результатами цієї роботи 15 обвинувальних актів вже направлено до суду.

Про це повідомляє прес-служба правоохоронного відомства. 

У ДБР зазначають, що мотивами правопорушень посадовців військкоматів стає власна нажива. Правоохоронці опублікували карту виявлених правопорушень.

Карта порушених справ проти військкомів

Інфографіка: ДБР

Резонансними фактами розкритих зловживань у військкоматах стали наступні випадки:

Запорізька область

У Запоріжжі ДБР викрило військкома, який організував схему збагачення для свого оточення та допомагав ховатися від суду кримінальним елементам. На посаді Запорізького ОТЦК та СП з липня по грудень 2022 року чоловік без законних підстав направив наближених підлеглих до бойової бригади ЗСУ нібито для виконання бойових завдань. Він оформив документи щодо отримання цими військовослужбовцями довідок про безпосередню участь у бойових діях, завдяки яким їм безпідставно нарахували додаткові бойові доплати на загальну суму 981,3 тисячі гривень.

Закарпаття

На Закарпатті ДБР повідомило про підозру військовому комісару, який змушував солдат будувати його маєток. З початку березня цього року за наказом начальника одного з відділів Ужгородського районного територіального центру комплектування та підтримки солдати замість служби проводили будівельні роботи на його маєтку.

Київська область

На Київщині ДБР викрило посадовця територіального центру комплектування та соцпідтримки на сприянні нелегальному перетині кордону. Він забезпечував виготовлення підроблених військово-облікових та медичних документів про непридатність до військової служби. 

Полтавська область

У Полтавській області ДБР повідомило про підозру військкому, який жорстоко побив свого підлеглого. Встановлено, що керівник районного ТЦК мав особисту неприязнь до потерпілого, бо той відкрито говорив про різні конфлікті ситуації, які були в колективі. Аби "прикрити рота" підлеглому, військком вирішив провести "виховну роботу".

Одеська область

В Одесі ДБР повідомило про підозру у незаконному збагаченні колишньому військкому. Він підозрюється у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та умисному ухиленні від несення служби.

Рівненська область

На Рівненщині суд помістив за ґрати керівника обласного військкомату, який побив військового. Разом з керівником районного ТЦК та СЦ він побив чоловіка битою та змушував "вимолювати пробачення" на колінах. Усе це знімали на телефон.

Черкаська область

У Черкаській області ДБР повідомило про підозру працівнику військкомату, який за десять тисяч доларів "відмазував" чоловіків від служби в армії. За ці гроші військовий обіцяв чоловікам призовного віку вплинути на членів військово-лікарської комісії, щоб ті визнали їх непридатними до проходження військової служби за станом здоров’я та видали документи, які б дозволили виїхати за кордон.

Вінницька область

На Вінниччині ДБР викрило злочинну групу, що сприяла ухилянтам у Вінницькому центрі комплектування. Зловмисники створили механізм систематичного отримання неправомірної вигоди від чоловіків за визнання їх непридатними до служби. Ціна такої "послуги" становила від трьох до шести тисяч доларів США у залежності від "обсягу роботи".

Донецька область

В Краматорському районі ДБР викрило механізм видачі фіктивних документів для перетину держкордону: до схеми причетний військком з Донеччини. Встановлено, що знайомий військкома підшукував "клієнтів", які за гроші бажали виїхати з України. Ухилянти надавали необхідні копії документів, які спільник через месенджер перенаправляв "для оформлення" військкому.

Чернівецька область

Перед судом постануть "ділки" з Буковини, які хотіли збагатитися на оформленні довідок про відстрочку від мобілізації. Вони за гроші допомагали оформити довідки про відстрочку від мобілізації за окрему плату. Обвинувальні акти скеровано до суду.

У ДБР наголошують, що перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки триває.

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський повідомив нові подробиці про перевірку військкомів. Глава держави провів нараду з очільником Міністерства внутрішніх справ Ігорем Клименком та главою Служби безпеки Василем Малюком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2023 10:44