Фото: ілюстративне. Джерело: Unsplash

Російські хакери атакували мобільні пристрої українських військових: що відомо

Російські хакери атакували мобільні пристрої українських солдатів, намагаючись викрасти конфіденційну інформацію з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України.

Про це повідомив CNN.

США та їхні союзники з розвідувального альянсу "П’ять очей" — Австралії, Канади, Нової Зеландії та Великої Британії — підтвердили звіт Служби безпеки України. Він раніше виявив, що російські хакери намагалися проникнути на планшети Android, які українські військові використовували для "планування та виконання бойових завдань".

Шкідливий код російські хакери розробили для викрадення даних, які надсилають із мобільних пристроїв солдатів на супутникову систему Starlink компанії Ілона Маска.

Боротьба за контроль над конфіденційними військовими даними в кіберпросторі — один із ключових елементів у повномасштабній війні Росії проти України.

Незрозуміло, наскільки успішними виявилися спроби злому. Служба безпеки України заявила, що заблокувала деякі з них, але також визнала, що росіяни "захопили" планшети на полі бою та встановили на них шкідливе програмне забезпечення.

"Це програмне забезпечення для мобільних пристроїв є особливо підступним, оскільки воно може повідомляти спецслужбам про фізичне місцезнаходження цілей", — сказав головний аналітик фірми безпеки Mandiant, яка належить Google, Джон Галквіст.

Він наголосив, що це може бути "надзвичайно ефективним на полі бою".

Хакерська кампанія відбувається на тлі українського контрнаступу, який відзначається повільним і виснажливим відкиданням російських військ. США та їхні союзники підозрюють у кіберактивності сумнозвісний хакерський підрозділ в управлінні військової розвідки Росії, відомий як Sandworm, який нібито відповідальний за кібератаки, що призвели до відключення електроенергії в Україні 2015-го та 2016 років.

"Хакерська кампанія ілюструє те, як війна Росії в Україні продовжує розгортатися в кіберпросторі", — заявив операційний директор Національного центру кібербезпеки Великої Британії Пол Чичестер.

За словами офіційних осіб США та приватних експертів, російські спецслужби завдавали ударів по українській інфраструктурі кібератаками з початку повномасштабного вторгнення. Серія кібератак включала хакерські атаки зі знищенням даних, спрямовані, зокрема, на українську енергетичну та транспортну інфраструктури.

Попри те, що деякі хакерські атаки змусили українські урядові установи та компанії перейти в режим відновлення, цифровий захист Києва виявився стійким.

Нагадаємо, що наприкінці липня українські хакери оригінально "привітали" російських моряків з Днем військово-морських сил Росії. Вони зламали російську систему масової розсилки повідомлень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 10:51