Фото: УП

Чи можна відновити територіальну цілісність України дипломатичним шляхом: відповідь Резнікова

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що відновлення кордонів України 1991 року можливе не лише військовим, а й дипломатичним шляхом. Проте цей варіант є малоймовірним. 

Таку заяву він зробив в інтерв'ю "РБК-Україна".

Посадовець наголосив, що для нашої держави зміна територій силовим шляхом неможлива:

"Для нас, як для країни, однозначно чітка мета та завдання – вийти і всьому світу довести, що зміна територій силовим шляхом неможлива у сучасному світі. Раз домовилися в 1991 році, включаючи Росію, що це наші міжнародно визнані кордони – усі, вони непорушні. І всі, хто їх порушив, повинні зазнати краху, поразки, а найголовніше – понести покарання".

Резніков припустив, що дипломатичний шлях закінчення війни можливий, але малоймовірний.

"Дипломатичний шлях можливий, коли слабшають ресурси агресора, але він все одно хоче щось виторгувати. Він захоче виторгувати зняття якихось санкцій, можливість щось продавати, торгувати, щоби за щось жити. Його конкретні власники скарбниці захочуть нею скористатися, вони захочуть перестати бути ізгоями, щоб їхні діти десь навчалися. Вони шукатимуть, торгуватимуться. А торг – це вже дипломатія. Тільки у ній головна одиниця – цифри", — сказав міністр.

На його думку, перемовини України з Росією можливі, але не за нинішнього керівництва РФ. 

"Однозначно, ні. Думаю, вже з тими, хто змінить їхній режим. Вони можуть залишитися ідеологічно тими ж, але прізвища будуть іншими і їм буде легше кивати на попередників, мовляв, це вони все зіпсували", — пояснив Резніков.

Нагадаємо, секретар РНБО наголосив, що війна не завершиться до того часу, поки ЗСУ не виб'ють загарбників з усієї території України. Сили оборони мають вийти на кордони 1991 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.04.2023 12:50