Фото: Defense Express

Чи можуть в Україні скасувати повітряні тривоги через зліт МіГів: заява Повітряних сил

Загроза ракетних ударів "Кинджалами" залишається реальною навіть під час тривалих польотів російських винищувачів МіГ-31К. Проте рішення про скасування повітряної тривоги у цей проміжок часу може ухвалити лише вище керівництво держави.

Відповідну заяву в ефірі телемарафону зробив речник Повітряних сил Юрій Ігнат. За словами військового, від тривалих повітряних тривог страждають бізнес, економіка, не працюють сервіси, діти не ходять до школи.

Маркування тривог за рівнем небезпеки

Наразі відбуваються дискусії щодо градації та маркування тривог за рівнем небезпеки (помаранчевий, жовтий, червоний). Проте дане рішення повинне ухвалювати вище керівництво держави, а Повітряні сили будуть його виконувати. 

"Рішення непросте, його потрібно ухвалювати на найвищому рівні. Думаю, буде щось розглядатися. Це вже не вперше ставляться такі питання в пресі", — наголосив Ігнат.

Водночас речник Повітряних сил попередив, що небезпека під час польотів ворожих винищувачів типу Міг-31К, є реальною

"Небезпека є. Вона нікуди не дівається. При загрозі застосування балістичного озброєння буде оголошуватися тривога в тих чи інших регіонах, куди може досягти балістика. МіГ-31К (запущена з нього аеробалістична ракета "Кинджал") може дістати в будь-яку точку нашої держави", — резюмував Юрій Ігнат.

Нагадаємо, напередодні речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснював, що тривалість оголошених повітряних тривог в Україні тепер суттєво збільшилась. Це насамперед пов'язано з тим, що російська армія під час тренувальних польотів МіГів почала виконувати інші завдання. Раніше, за його словами, коли МіГи злітали, повітряна тривога лунала приблизно 20 хвилин. Тоді росіяни відпрацьовували зліт та посадку, тренувальні польоти. Також були 1,5-годинні тривоги — це час, коли МіГ-31 відпрацьовує пальне. Літає, поки не витратить усе пальне, і повертається на базу. Зараз ворог інші завдання ставить перед собою — це відпрацювання дозаправки в повітрі.

Раніше повідомлялось, що у Чугуївському районі Харківської області після опівночі 16 листопада пролунали щонайменше сім вибухів. Рашисти випустили по регіону ракети С-300 з Бєлгородської області РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.11.2023 09:27