Фото: НБУ

Чи переглядатимуть в Україні офіційний курс долара: заява Нацбанку

Станом на цей час українська національна валюта суттєво підсилилась. У Національного банку немає жодних підстав для перегляду офіційного курсу долара.

Таку заяву зробив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю "Укрінформ".

"Я думаю, що сьогодні у нас немає жодних підстав для переприв'язки офіційного курсу в той чи інший бік. Водночас коли ми говоримо про можливе повернення до принципів гнучкого курсоутворення, то зрозуміло, що такий перехід зумовить і певну гнучкість офіційного обмінного курсу", — сказав він.

За словами Ніколайчука, курс визначатиметься на ринковій основі за результатами операції на міжбанківському ринку. своєю чергою НБУ підтримуватиме ринок, суттєво обмежуючи коливання.

"За такого режиму курс зможе як послаблюватися, так і зміцнюватися", — заявив заступник голови Нацбанку.

Він наголосив, що непередбачуваність наслідків війни — ключовий ризик для курсової стійкості в Україні. Він незмінний уже понад 500 днів.

"Цей чинник генерує ризики погіршення очікувань, і через це ми змушені дотримуватися досить жорсткої монетарної політики, аби нейтралізувати його вплив. Однак, як я вже говорив, ситуація протягом останніх місяців була досить сприятливою і нам вдавалося мінімізувати вплив цього чинника",  — додав Ніколайчук.

Нагадаємо, у Національному банку розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Раніше повідомлялось, що рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.07.2023 00:51