Заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе. Фото: censor.net

Чи підлягають мобілізації чоловіки, які отримали умовний термін покарання: пояснення Нацполіції

Ухилянти, які отримали умовний термін, й надалі підлягають мобілізації. Якщо ж людина повторно ухилятиметься від мобілізації, то тоді вже буде реальний строк. 

Про це заявив заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе в інтерв'ю "Цензор.НЕТ". 

"Наявність досудового розслідування, навіть підозри — це не привід не служити, оскільки усе залежить від того, який запобіжний захід обраний під час розслідування та чи не буде він обмежувати людину в пересуванні", — сказав Цуцкірідзе. 

За словами Цуцкірідзе, важливо ще й правильно розподіляти, коли настає той самий момент ухилення.

"Якщо це перша повістка і чоловік просто не з’явився треба з’ясувати, чому так сталося. Бо у нас же багато внутрішньо переміщених осіб, довести, що така людина отримала повістку надзвичайно складно. І що був умисел направлений на ухилення від мобілізації. Ну, сказав, що не бачив, не чув і т.ін. Але у нас і на це є відповіді. Ми встановлюємо, чи було відомо людині про повістку чи ні. Наприклад, свідчення сусідів чи родичів нам теж слугують в деяких випадках доказами того, що особа була усвідомлена про те, що повинна з’явитись до ТЦК і мобілізуватись", — додав заступник глави Нацполіції. 

Відповідаючи на питання про те, чи можуть одразу служити ті, відносно кого винесено вироки, чи повинні чекати, він заявив, що це залежить від того, яким чином в рішенні суду прописано відбування умовного терміну.

"Це залежить від того, яким чином прописано в рішенні суду відбування умовного терміну. Я думаю, що під час винесення такого рішення суд керується тим, що це в майбутньому потенційний військовий ЗСУ. І виносить рішення таким чином, щоб все ж таки можливість служити в нього була", — зазначив представник Нацполіції. 

Нагадаємо, у понеділок, 12 лютого, президент Володимир Зеленський підписав законопроекти про продовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні. Відповідні документи опубліковано на сайті Верховної Ради.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.02.2024 11:07