Фото: bin.ua

Чи планує Україна масово друкувати гривню: відповідь НБУ

Друкування грошей для фінансування державних видатків погано впливає на економіку країни. Саме тому наша держава не планує вдаватись до таких дій у майбутньому.

Таку заяву зробив глава Нацбанку Андрій Пишний в інтерв’ю Financial Times.

Він пояснив, що друкування мільярдів гривень, щоб закрити дефіцит бюджету, спричинило величезні ризики для макрофінансової стабільності країни.

"Це був швидкий засіб, але дуже небезпечний", — заявив Пишний.

Згідно з наявною інформацією, міністерство фінансів тоді не хотіло виходити на внутрішні ринки облігацій або збільшувати доходи.

Очільник НБУ запевнив, що метою установи є поглинання надлишкової ліквідності за допомогою жорсткіших резервних вимог і поступове повернення до плаваючого обмінного курсу.

Після масового друкування грошей, НБУ змінив курс, що дозволило отримати кредит в розмірі 15,6 млрд доларів. Андрій Пишний також додав, що угода з МВФ допоможе гарантовано отримати від коаліції донорів допомогу в розмірі близько $40 млрд" вже цього року.

Він також заявив, що НБУ наступного місяця перегляне свій прогноз зростання ВВП у 2023 році до 0,3% після 30-відсоткового падіння за минулий рік.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив проект листа про наміри уряду і Національного банку до Міжнародного валютного фонду та проект Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.03.2023 22:01