Фото: ТАСС

Чи вдалось Косово та Сербії домовитись про нормалізацію відносин: заява Борреля

Сербії та Косово не вдалось нормалізувати відносини. Напруженість в регіонах Косово з сербською більшістю населення залишається на високому рівні.

Таку заяву зробив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, пише Reuters.

Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті та президент Сербії Александар Вучич не змогли дійти згоди. Зазначається, що в березні 2023 року сторони в усній формі домовились про реалізацію плану про нормалізацію відносин, який підтримує Євросоюз. Але з того часу суттєвого прогресу не спостерігалось.

Зазначається, що близько 50 тисяч сербів, які проживають в муніципалітетах на півночі Косово, відмовляються брати участь в роботі інституцій країни. На зустрічі з лідерами обох країн Жозеп Боррель заявив про "серйозну стурбованість ситуацією" після виборів з низькою явкою.

Він закликав сторони до компромісу та попередив, що будь-яка ескалація може підірвати реалізацію плану про нормалізацію відносин.

Проте Курті та Вучич не змогли узгодити рамки для забезпечення більшої автономії муніципалітетів з сербською більшістю. Косівська сторона наголошує, що цей проект не відповідає Конституції країни.

Про що йшлося в угоді?

Згідно з усною угодою, Косово зобов’язалося надати більшу автономію територіям із сербським населенням. Своєю чергою Сербія погодилося не блокувати членство Косова в міжнародних організаціях. Європейський Союз підтримав такі рішення й пообіцяв донорську конференцію з метою створення пакета інвестиційної та фінансової допомоги для обох країн. Також країни ЄС заявили, що виділення фінансової допомоги залежатиме від кроків обох країн для покращення зв’язків.

Нагадаємо, що Косово, понад 90% населення якого становлять етнічні албанці, проголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Белград до цього часу вважає його частиною Сербії. Незалежність Косова не визнали кілька членів Євросоюзу, Росія, Китай та Україна. США та більшість країн ЄС, серед яких і Німеччина, визнають незалежність Косова. Загалом незалежність Косова визнали понад сто країн світу. У Верховній Раді у серпні 2022 року було зареєстровано проект постанови "Про визнання державного суверенітету та незалежності Республіки Косово".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.05.2023 18:27