Чи відпустять у "плавання"? У Нацбанку зробили прогноз щодо курсу в 2023 році

В Україні нині встановлено фіксований курс національної валюти, але у Національному банку й до повномасштабного вторгнення, і навіть зараз більше схиляються до важливості саме "плаваючого курсу". Водночас поки що режим фіксованого обмінного курсу є актуальнішим.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю ЕП.

Посадовець пояснив, що повернення до плаваючого курсу відбудеться не скоро, однак не можна виключити того, що Україна все ж матиме передумови для запровадження плаваючого курсу ще до закінчення періоду високих безпекових ризиків.

"Водночас повернення до "плавання" не означатиме "ралі" на валютному ринку. Будь-який перехід буде дуже поступовим та керованим зі створенням відповідних передумов. Це необхідно для того, щоб перехід до "плавання" не генерував шоків ані для валютного ринку, ані для економіки", — сказав заступник голови НБУ.

Що потрібно для повернення до "плаваючого" курсу

Раніше у НБУ пояснювали, що для повернення до "плаваючого" курсу потрібна поява альтернативного до фіксованого курсу номінального якоря для економіки. Крім цього, облікова ставка повинна відновити свій статус і дієвість як основного монетарного інструменту.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Андрій Пишний заявляв, що інфляція за підсумками 2023 року сповільниться до 18,7%. За його словами, ця ситуація буде кращою, аніж прогнозував НБУ у жовтні 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.02.2023 18:32