Фото: "Вікіпедія"

Інфляція у 2023 році: голова НБУ розповів про очікування

Нацбанк і Мінфін працюють нам забезпеченням макроекономічної стабільності у 2023 році, яка є необхідною передумовою для перемоги й подальшого відновлення економіки. Зараз вже є розуміння, що завдяки обліковій ставці 25% інфляція нині є щонайменше на 6,4 в. п. нижчою, ніж могла б бути.

Як повідомив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв'ю Lb.ua, 2023 рік буде роком уповільнення інфляції.

Він повідомив, що разом із курсовою стабільністю й ефективністю монетарних рішень це дозволить перейти до пом'якшення адміністративних обмежень, повернення економіки й політики Нацбанку у звичне, ринкове русло.

"Це необхідний кисень для бізнесу і повернення до нормальності навіть попри війну. Цього ми прагнемо", — пояснив посадовець.

Пишний зазначив, що, згідно з прогнозами, інфляція за підсумками 2023 року сповільниться до 18,7%. За його словами, ця ситуація буде кращою, аніж прогнозував НБУ у жовтні 2022 року.

"У наступні роки інфляція і далі сповільнюватиметься завдяки зниженню безпекових ризиків, відновленню логістики та збільшенню врожаїв. Національний банк очікує, що вона зменшиться до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році. Основний внесок в інфляцію в ці роки матиме адміністративна компонента через необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкового рівня", — повідомив він.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що декілька місяців 2023 року інфляція може прискоритись у річному вимірі. Проте, далі очікується її розворот у бік зниження. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.02.2023 13:39