Фото: ukranews.com

Гетманцев зробив прогноз рівня інфляції на 2023 рік

Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що у декілька місяців 2023 року інфляція може прискоритись у річному вимірі. Проте, далі очікується її розворот у бік зниження. 

Відповідний допис з'явився у Телеграм-каналі Данила Гетманцева.

Гетманцев також повідомив, що правління НБУ залишило облікову ставку на рівні 25% і прийняло рішення щодо подальшого підвищення нормативів обов’язкового резервування за поточними рахунками.

Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів що інфляція, хоча й стабілізувалась і є контрольованою, але все ще залишається на високому рівні. Наразі цей рівень, що за підсумками 2022 року становив 26,6%, є вищим за облікову ставку.

Гетманцев також повідомив про інші важливі рішення НБУ.

"Серед інших важливих рішень — подальше збільшення нормативів обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних і фізосіб, а також за коштами вкладів і коштами на поточних рахунках банків-нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій. За гривневими рахунками – з 5% до 10%, у валюті з 15% до 20%. Анонсовано подальше збільшення таких обов’язкових резервів у березні", — заявив Гетманцев.

Також Данило Гетманцев зробив прогноз щодо рівня інфляції в Україні.

"У декілька місяців інфляція може прискоритись у річному вимірі, але далі очікується її розворот у бік зниження. 

За прогнозом НБУ, інфляція на кінець 2023 року сповільниться до 18,7%. І це більш кращі очікування, ніж були квартал тому в самого Нацбанку (20,8%) і значно кращий показник порівняно із закладеним у бюджеті (28%)", — написав він.

Раніше повідомлялось, що українські підприємства очікують зростання споживчих цін у цьому році на рівні 23,3%. Інфляційні настрої бізнесу покращились.

Економіка, 26.01.2023 18:33