Фото: Національний банк України

Що буде з інфляцією цього року: прогноз НБУ

У 2023 році очікується сповільнення інфляції в річному вимірі. Позитивна тенденція прогнозується протягом наступних двох років.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку за січень 2023 року. 

За даними Нацбанку, у 2023 році інфляція сповільниться до 18,7%, і продовжить знижуватися і в наступні роки. З весни року почне поступово сповільнюватися продовольча інфляція, проте протягом року вона залишатиметься порівняно високою через зниження врожаїв, збереження значних безпекових ризиків та наслідки перебоїв з енергопостачанням.

Разом з тим, номінальні доходи домогосподарств підвищуватимуться, зокрема завдяки адаптації реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та значним видаткам на оборону й безпеку. Водночас у реальному вимірі зарплати зростатимуть повільно через значну інфляцію: у 2023 році – на 3,3%, а у наступні два роки – ще на 6,5% та 4,3% відповідно.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що декілька місяців 2023 року інфляція може прискоритись у річному вимірі. Проте, далі очікується її розворот у бік зниження. 

Економіка, 03.02.2023 15:35