Фото ілюстративне зі соцмереж

Чи є шанси обкласти податками таксистів чи кур’єрів: відповідь нардепа

Законопроект про запровадження шестивідсоткового податку на доходи українців, які працюють неофіційно, має дуже мало шансів на ухвалення у Верховній Раді.

Про це заявила голова бюджетного комітету Верховної Ради України Роксолана Підласа в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Це вже називають "Стригти кур'єрів Глово"... Ні, я думаю, що цей законопроект має мінімальні шанси на ухвалення", — сказала вона, відповідаючи на запитання про цей проект.

У жовтні у Верховній Раді зареєстрували проект закону №10166 щодо спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності. Його авторами є голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), його заступник Ярослав Железняк ("Голос") та інші депутати.

Автори проекту зазначають, що за даними Держстату, 2021 року приблизно 3,06 мільйона фізичних осіб (19,5% від загальної кількості робочої сили) визначали себе як неофіційно зайнятих, тобто таких осіб, що працюють не за умовами офіційного працевлаштування та не є зареєстрованими фізичними особами-підприємцями.

Законопроект пропонує встановити, що доходи в рамках спеціального режиму оподатковуються за ставкою 6%, якщо сума доходу протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз близько одного мільйона гривень), а у разі перевищення такої суми — застосовується ставка 18% до суми перевищення.

Автори проекту повідомляють, що в Україні працює 300 тисяч водіїв, які займаються перевезеннями легковими автомобілями на замовлення.

"З них 4% вже є фізичними особами-підприємцями, а від 63% до 100% із постійно зайнятих — ймовірно, готові здійснювати свою діяльність офіційно, але без оформлення статусу фізичної особи-підприємця та з оподаткуванням своїх доходів за ставкою в межах 5-6% від надходжень. Загалом фіскальний ефект оцінюється у 1 939 мільйонів гривень", — вважають депутати.

Щодо інших категорій неофіційно зайнятих, то, за даними авторів проекту, потенційний фіскальний ефект складе:

  • у сфері онлайн-доставки, де залучені кур'єри (близько 15-20 тисяч кур’єрів) — понад 200 мільйонів гривень на рік додаткових надходжень бюджету;
  • у сфері онлайн-сервісів замовлення послуг (близько 400 тисяч неофіційно зайнятих) — близько трьох мільярдів гривень.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 11 листопада заявив, що податки для бізнесу, порівняно з 2021 роком, зростати не будуть. Кабінет міністрів України продовжує програми підтримки підприємців і запускатиме нові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.11.2023 16:10