Фото: Pixabay

Чи зможе Україна уникнути відключень світла взимку: в Yasno назвали умову

Спрогнозувати, що буде з енергосистемою України взимку досить складно. Проте уникнути відключень електроенергії у холодну пору року, імовірно, не вдасться. 

Таку заяву зробив гендиректор Yasno Сергій Коваленко в інтерв'ю виданню The Page.

"Бездефіцитної зими я не бачу, немає сценаріїв, за яких у нас не буде дефіциту. Хіба що буде +15°C середня температура упродовж всієї зими і тому споживання просто не зросте. Але якщо ми кажемо про реальну, середню зиму, то бездефіцитного сценарію немає", — спрогнозував він.

Коваленко зазначив, що наразі використовують три напрямки для підготовки до опалювального сезону. Зокрема, це:

  • відновлення ТЕС, які пошкоджені;
  • збільшення імпорту електроенергії;
  • будівництво нової генерації.

Гендиректор Yasno спрогнозував, що, якщо до осені завершаться всі ремонтні кампанії і вийде на максимум потужності атомна генерація, а також збільшиться імпорт і частково повернеться генерація ТЕС і гідрогенерація, то дефіцит потужності в енергосистемі взимку становитиме близько 35%.

"Сценарії — це завжди якісь припущення. А ми живемо в такий час, що будь-які припущення закінчуються одразу після чергової нічної атаки на енергооб'єкт", — підсумував Коваленко.

Раніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький прокоментував інформацію деяких ЗМІ та заяви фахівців про відключення електроенергії взимку на тривалий час. Він заявив, що наразі важко спрогнозувати, у якому стані буде українська енергосистема взимку. Все залежить від успішних дій України у напрямку відновлення пошкоджених потужностей атаками Російської Федерації.

Також в "Укренерго" заявляли, що Україні поки не загрожує повний блекаут на тлі російських атак на енергосистему. Водночас така оцінка базується без урахування майбутніх дій ворога, спрямованих на знищення української критичної інфраструктури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.06.2024 20:40