Фото: armyinform.com.ua

Чому росіяни призупинили обстріли України з моря: пояснення військових

Російські окупанти наразі не можуть застосувати усі свої можливості у морі, аби обстрілювати Україну. Головна причина — складні погодні умови у Чорному морі.

Про це повідомив речник Військово-Морських сил Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

"В першу чергу — це пов'язано зі штормовою погодою. Ситуація в морі зараз була досить складна, шторм досить сильний, деякі судна навіть з якорів зривало. Виходити в таких умовах сенсу немає, зброю використовувати далекобійну фактично неможливо. Навіть авіація не працювала, наскільки мені відомо. Тому, відповідно, через це відносно спокійна ніч у нас була", — пояснив він. 

За словами речника, сезон штормів зазвичай тривалий, це дозволить українцям трохи перепочити від обстрілів. 

"Але сказати, що це добре, теж не можна, тому що це впливає і на цивільне судноплавство. Єдине, що в таких погодних умовах наш ворог не може діяти. Це дає трошки перепочити усім, хто задіяний безпосередньо до виконання обов'язків", — сказав Плетенчук.

Нагадаємо, останнім часом російські окупанти збільшили кількість та інтенсивність ударів дронами-камікадзе територією України. Так, 16 листопада вранці окупанти випустили Україною з півдня ударні безпілотники, імовірно "Шахеди". Групи дронів рухалися у бік Хмельницької області. Там уламками БпЛА було поранено людину. Також на території продовольчих складів уламками пошкоджено дахове покриття, вікна майстерні та триповерхової будівлі, сім місткостей для зберігання рослинної олії.

У ніч проти 17 листопада ворог атакував територію України дронами. Вибухи чули на Хмельниччині. Пізніше стало відомо про роботу сил ППО у регіоні. Увечері 17 листопада у Запоріжжі пролунали звуки вибухів під час повітряної тривоги. Голова Запорізької ОВА повідомляв про ворожі дрони, що перебувають над містом.

Вночі 18 листопада атака "шахедами" продовжилася. Усього ворог випустив 38 дронів по Україні, з яких 29 вдалося збити. На Одещині сталося влучання уламків БпЛА в енергетичний об'єкт, що спричинило пожежу.

Крім того, у ніч проти 19 листопада 2023 року окупанти атакували з півночі (Курська область — РФ) ударними БпЛА типу Shahed. Зафіксовано пуски 20 ударних безпілотників. Протиповітряна оборона працювала у Київській, Полтавській та Черкаській областях. В результаті протиповітряного бою знищено 15 ударних БпЛА Shahed-136/131.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.11.2023 08:58