Фото: Freepik

Чому солодкі газовані викликають звикання і як шкодять організму: пояснення дієтолога

Солодкі газовані напої не мають жодного позитивного впливу для організму людини. Вони сприяють ожирінню та погіршенню стану здоров'я. 

Про це повідомив голова "Асоціації дієтологів України" Олег Швець в ефірі телемарафону.

За його словами, в Україні 60% дорослих людей мають зайву вагу. Це спричиняють і солодкі газовані напої, зокрема.

"Також через вживання газованих напоїв значно погіршується здоров'я зубів. Споживаючи солодкі газовані напої, людина не отримує корисні продукти з них — фруктів, ягід тощо", — пояснив дієтолог.

Як солодкі газовані напої виникають звикання

Всі продукти, напої, які апелюють до домінантних смаків, таких як, наприклад, солодкий або солоний — мають потенціал викликати психологічну залежність.

"Не в усіх таке може бути, але трапляється", — каже Швець.

Тому медики наполегливо рекомендують вживати тільки ті напої, які не містять багато цукру або солі.

Наслідки від вживання солодких газованих напоїв

Перший наслідок — серцево-судинні захворювання. Це атеросклероз, інфаркти, інсульти — щороку від цих хвороб в Україні помирає 400 тисяч людей. Другий наслідок — це діабет, третій — рак з різних локалізацій.

"Разом — це приблизно півмільйона українських життів щороку і тут йдеться про людей працездатного віку", — сказав дієтолог.

За даними Міністерства охорони здоров'я, доросла людина повинна споживати не більш як 50 грамів цукру на день. Це еквівалентно приблизно десяти чайним ложкам. Оптимальна межа споживання цукру — це не понад 20 грамів на день.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, головна мета яких — введення акцизу на солодкі газовані напої. Нардепи кажуть, що хочуть зробити це тому, аби кількість українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої, зменшилася.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.04.2023 00:18