Ціна війни для країни-окупанта

23 КВІТНЯ 2022 11:01

Майже два місяці повномасштабного кривавого вторгнення Росії на територію України. Звісно, що без особливих успіхів для російського командування. Натомість, за цей короткий період Росія зазнала величезних втрат: військової техніки та особового складу, репутаційних та економічних, політичних та навіть культурних. 

Що не врахував володимир путін у своїх розрахунках? Та яких ще збитків у найближчий час чекати росіянам?  

Компанії, що пішли з Росії  

З перших днів війни багато закордонних компаній переглянули зв’язки з росією. Відмовившись від власного прибутку, вони залишили торговий ринок країни-окупанта аби не асоціюватися з її агресією. Перелік компаній можна знайти у додаткових джерелах (https://cutt.ly/9FMPalk). 

Протест від діячів культури  

Якщо уявити, що ризики виходу західних компаній могли бути частково враховані ще до початку розгортання агресивної війни, то в умовах тотальної цензури навряд чи, можна було б передбачити, що Росія почне втрачати діячів культури. Кількість тих, хто не боїться говорити та не готовий брати на себе відповідальність за злочини росії щодня збільшується. Народження в Росії – не робить їх співучасниками цієї «спецоперації».  Відомий кінокритик, радіоведучий та головний редактор журналу «Искусство кино» Антон Долін висловився проти вторгнення на територію України, критично оцінивши подальший розвиток російського кіновиробництва та кінопрокату. Після чого покинув Росію.

 «Ми поїхали. Причин декілька. Хоча насправді лише одна – злочинна війна в Україні, ініційована керівництвом РФ. Неможливо жити у країні, навіть рідній та коханій, де тобі затикають рота. Особливо для людини, чий єдиний інструмент – слово. А ще я просто не міг дихати московським повітрям, у якому люди продовжували обговорювати плани, дивитися кіно, проводити мистецтвознавчі дискусії, ходити на вернісажі та прем'єри, доки в Україні вбивають та вмирають. Кожна хвилина такого існування підтверджувала очевидне: ти співучасник…», - написав у своєму Тelegram-каналі Антон Долін. (https://t.me/anton_dolin/9

Прима-балерина Великого театру Ольга Смирнова через незгоду з воєнними діями, однією з перших покинула Росію та заявила, що переходить на роботу до Національного балету Нідерландів. У першій і єдиній публікації на своєму Telegram-каналі артистка пише (https://t.me/OlgaSmirnovaBallerina/3): 

"…Я ніколи не думала, що мені буде соромно за Росію, я завжди пишалася талановитими російськими людьми, нашими культурними та спортивними досягненнями. Але зараз я відчуваю, що підведено риску, яка розділяє до і після. Боляче, що люди вмирають, що люди втрачають дах над головою чи змушені залишати свої будинки".

Після звернення російського актора та режисера Івана Вирипаєва до російських державних театрів, з якими співпрацював, його п’єси почали прибирати з репертуару. 

«Оскільки влада Росії зараз веде жахливу, злочинну війну в Україні, я вирішив, що всі авторські відрахування від спектаклів, що йдуть на російських – наголошую, тільки на державних сценах, я передаватиму до фондів допомоги жертвам війни в Україні…», - зазначено у листі на офіційному сайті режисера (https://vyrypaev.com/ru/). 

У знак протесту проти путінізму та тотальної цензури все більше артистів залишають Росію. Починаючи від 24 лютого з’явилося чимало заяв та інтерв’ю від авторитетних для багатьох людей, щодо підступного вторгнення Росії на територію України. 

У різний спосіб з цього приводу виступили: акторка театру та кіно Чулпан Хаматова, народна артистка РФ Лія Ахеджакова, колишній депутат Державної думи РФ, журналіст та телеведучий Олександр Невзоров, журналістка Світлана Сорокіна, актор та телеведучий Іван Ургант, юморист Семен Сліпаков, соліст групи «Машина Времени» Андрій Макаревич, журналіст та відеоблогер Юрій Дудь, журналістка та політик Ксенія Собчак та дуже багато інших.   

ЗМІ

4 березеня 2022 року президент рф підписав закон про кримінальну відповідальність за розповсюдження фейків про Збройні сили Росії та заклики до антиросійських санкцій. Стаття про «Публічне поширення неправдивої інформації про використання Збройних сил Російської Федерації» передбачає від 3 до 15 років ув’язнення або штраф до 1,5 млн. рублів. Крім того, із закону випливає, що порушення, вчинене з використанням службового становища, з корисливого спонукання, за мотивами політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті або ворожнечі, карається позбавленням волі до 10 років або штрафом до 5 млн. рублів.

5 березня стало відомо, що низка канадських та американських ЗМІ призупинили свою діяльність на території Росії.

«CBC дуже стурбована новим законом, ухваленим у Росії, який, мабуть, криміналізує незалежне висвітлення поточної ситуації в Україні та Росії. У світлі цієї ситуації та побоюючись за ризик для наших журналістів та співробітників у Росії, ми тимчасово припиняємо наші репортажі з Росії до прояснення положень цього закону», — йдеться у повідомленні канадської корпорації (https://cbc.radio-canada.ca/en/media-centre/reporting-in-russia). 

У цей день повідомлялося і про зупинення роботи CNN, Bloomberg, російської служби BBC та Радіо Свобода.Введення цензури у Росії призвело до закриття усіх опозиційних ЗМІ. Серед яких: The New Times, Deutsche Welle, BBC, The Village, DOXA, Медуза, Голос Америки, Тайна Инфо, Крым Реалии, Эхо Москвы, Дождь, Настоящее время, Новая Газета та ін.  

Соціальні мережі

6 березня соцмережа TikTok призупинила доступ російських користувачів до закордонного контенту через ухвалений закон про фейки. Соцмережа також обмежила росіянам можливість викладати нові ролики та вести прямі ефіри.

10 березня YouTube повністю призупинив монетизацію у Росії, залишивши російських блогерів без доходу.

11 березня Генпрокуратура Росії направила до суду заяву про визнання компанії Meta екстремістською організацією, вимагаючи заборонити її роботу на території Росії. Пізніше Слідчий комітет (СКР) порушив кримінальну справу стосовно корпорації у зв'язку з незаконними закликами у Facebook та Instagram до насильства щодо російських військовослужбовців. Представники ФСБ заявили, що діяльність корпорації спрямована проти Росії та Збройних сил РФ.

14 березня Instagram офіційно включили до Реєстру заборонених сайтів Роскомнагляду та заблокували на території РФ.

21 березня рішенням Тверського суду Москви американська компанія Meta Platforms Inc. була визнана екстремістською. При цьому персональної відповідальності за користування сервісами передбачено не було. 

Завершується другий місяць війни, жодна країна світу за доброї волі не підтримує країну-окупанта. Змінилося ставлення до росіян, їх вважають співучасниками злочинів в усьому цивілізованому світу, паспорт громадянина росії у більшості країн означає, що ви не можете зробити рівно НІЧОГО. Росіяни визнають, що називатися «росіянином» стає соромно. Західні санкції позначаються на кожному аспекті життя росіян. Просто на наших очах президент великої держави прокладає шлях свого народу до Великої депресії. І поки ще не повною мірою прийшло усвідомлення того, що нормальне життя до Росії у найближчий час не повернеться, аналітики одностайні в одному: такого масштабного «покарання» не зазнавала раніше жодна країна світу.

Далі буде!

Куруч Олена

 

Суспільство, 23.04.2022 11:01