Фото: Миколаївська міськрада

Метеорологи прогнозують нові хвилі спеки в Україні: коли це може статися

В Україні найближчим часом не виключаються нові хвилі аномальної спеки. Вони можуть накрити країну у серпні.

Про це в інтерв'ю TrueUA розповіла начальниця Відділу метеорологічних прогнозів "Укргідрометцентру" Наталія Голеня.

На запитання, чи пройшли українці найбільш спекотний період літа, метеоролог відповіла, що такі висновки можна буде робити у вересні, а наразі очікується, що у серпні Україну можуть накрити дві хвилі аномальної спеки. 

"Висновок, чи був він найбільш спекотним, можна буде робити наприкінці вересня. Але не виключено, що в серпні буде ще одна-дві хвилі спеки. Чи буде вона такою ж, чи сильнішою, сказати поки що важко. За попередніми розрахунками, на 10-15 діб — десь після 3 серпня, можливо, 5-10 серпня може бути повтор такої хвилі, теж африканського походження. Повітря буде надходити з Південного Заходу", — зазначила вона.

За словами Голені, до України буде поширюватися тропічне повітря, в денні години повітря прогріватиметься, і українці знову матимуть температурні максимуми. Зокрема, на Півночі чи Заході країни — до +35°С, на Півдні — і до +40°С.

"Тобто спека, яка вже була цього року, ще може повторитися. Це попередньо, такий розрахунок є, але говорити на 100% ми поки що не можемо. Будемо слідкувати й попереджати, якщо цей прогноз справдиться", — додає метеоролог.

Водночас в першій половині серпня досить часто очікується антициклональна погода, а спека триватиме. За кліматичними даними, період спеки в країні не закінчився.

"Найспекотніші дні — це друга половина липня і перша половина серпня. У більшості років це найспекотніший період, ще одна-дві хвилі тепла приходять практично щороку. Попередні розрахунки нам поки що дають, що десь 5 серпня може бути ще одна хвиля. Але, знову ж таки, це поки що зовсім попередній прогноз, 50 на 50", — наголошує Голеня.

Зокрема, найвищі температурні показники в Україні були зафіксовані у серпні. За словами метеоролога, процес такий, що в липні "розкочегарюється", а в серпні вже найспекотніше.

"Унікальне літо 2010 року ми поки що його не перевершили. Навіть за тривалістю: тоді була друга половина липня, потім невелика перерва і 18 днів серпня — найспекотніша погода: +30°С, +35°С і зафіксований максимум +42°С — найвище значення для України", — зазначила вона.

Нагадаємо, 21 липня цього року у світі зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень. Середня глобальна температура приземного шару повітря в неділю досягла 17,09°C.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.07.2024 03:21