Цукор виявився секретною зброєю проти онкологічних захворювань

23 ЛИСТОПАДА 2018 15:59

Цукор манноза може одночасно гальмувати ріст пухлин і посилювати ефект хіміотерапії, передає Medical Express.

Цей цукор себе добре зарекомендував в експериментах з гризунами, що страждають від різних онкологічних захворювань. Відомо: пухлини використовують більше цукру, ніж звичайні тканини. Манноза може втрутитися в метаболізм глюкози, тим самим, скоротивши обсяг цукру, що використовується раковими клітинами.

Підсумок - раковим клітинам не вистачає палива. При цьому звичайні клітини не страждають від нестачі цукру, основного джерела енергії. Було доведено: рак підшлункової, легенів і шкіри реагував на додавання маннози в воду або при будь-якому введенні перорально. Новоутворення сповільнювали зростання, і це без явних побічних ефектів.

Також фахівці перевірили, як манноза може впливати на хіміотерапію. Гризунам давали цисплатин і доксорубіцин. Виявилося, манноза посилювала ефект хіміотерапії.

До речі, цукор перевірили ще на клітинах лейкемії, остеосаркоми, раку яєчників і кишечника. Тут підхід спрацював не у всіх випадках. Про успішність терапії можна було сказати по наявності в клітинах ензиму, який розщеплює маннозу.

Суспільство, 23.11.2018 15:59