ДБР направило до суду обвинувальний акт щодо восьми "тітушок", причетних до викрадень активістів Євромайдану

16 ЧЕРВНЯ 2022 13:20

Працівники ДБР за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора завершили досудове розслідування щодо восьми так званих тітушок. Вони обвинувачуються у вбивстві та катуванні учасників Євромайдану. Саме серед цих осіб організатори та керівники викрадення активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького.

Як пише TrueUA із посиланням на прес-службу ДБР, обвинувальний акт скеровано до суду.

Слідством встановлено, що організована тодішньою владою група "тітушок" викрадала та залякувала активістів Євромайдану.

Зокрема, встановлено, що близько 04:00 21 січня 2014 року ці особи викрали з Олександрівської клінічної лікарні м. Києва активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. Їм були завдані численні тілесні ушкодження, активістів катували та знущалися з них.

"Викрадачі зв’язали активістів, вдягли на їх голови поліетиленові пакети та вивезли у Бориспільський район Київської області. У результаті травм та переохолодження Юрій Вербицький помер у полі неподалік від автомобільної траси. Також встановлено, що ця група 21 січня 2014 року викрала, позбавила волі та катувала Владислава Іваненка", – йдеться у повідомленні.

Щодо цих восьми обвинувачених здійснювалося спеціальне досудове розслідування (in absentia) у зв’язку з переховуванням останніх від органу досудового розслідування на території держави агресора та на тимчасово окупованій території України.

Учасники злочинної організації обвинувачуються у незаконному позбавленні волі або викраденні людини (ч. 3 ст. 146 КК України), катуванні (ч. 2 ст. 127 КК України) та умисному вбивстві заручника або викраденої людини, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (п. п. 3, 12 ч. 2 ст. 115 КК України), створенні злочинної організації (ч. 1 ст. 255 КК України), незаконному перешкоджанні організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (ст. 340 КК України).

Санкцією статей передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічного позбавлення волі.

Відомо, що у справі щодо викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького вже притягнуто до відповідальності 19 осіб, у тому числі два міліціонери.

Нагадаємо, в останніх новинах повідомлялося, що ДБР проведе спецрозслідування щодо екс-заступника секретаря РНБО через розгін студентів з Майдану.

Політика, 16.06.2022 13:20