Продаж нелегальних цигарок. Джерело: ДБР

ДБР прикрило масштабний "бізнес" із продажу нелегальних цигарок з місячним оборотом до 10 млн грн

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо 23 учасників організованої злочинної групи, у тому числі організатора, бухгалтера та двох "керівників на місцях". Вони реалізували масштабну схему з продажу нелегальних цигарок, місячний обіг якої складав від семи до десяти мільйонів гривень.

Про це повідомила прес-служба ДБР. Обвинувальні акти скерували до суду. Правоохоронці встановили, що протиправну діяльність зловмисники розпочали у другій половині 2022 року. Підроблені цигарки учасники схеми отримували з підпільних точок виробництва.

"Організатор і бухгалтер контролювали нелегальний бізнес з Одеси. В Одеську та Вінницьку області вони скеровували "своїх" людей, які забезпечували продаж контрафакту на місцях і контроль за результатами реалізації. Лише на Вінниччині група забезпечувала діяльність близько 30 точок продажу цигарок із фальшованою поміткою "дьюті-фрі", — пояснили в ДБР.

Незаконну діяльність припинили у квітні 2023 року. Правоохоронці провели близько півсотні обшуків у місцях збуту й офісних приміщеннях, вилучили близько 200 тисяч пачок цигарок загальною вартістю понад 5 мільйонів гривень, документацію та записи з "чорною бухгалтерією", засоби зв’язку та носії інформації, майже 1,5 мільйона гривень готівкою. Вилучені кошти передадуть до державного бюджету.

"Матеріали щодо посадовців регіональних відділень Державної податкової служби, які прикривали бізнес, виділені в окреме кримінальне провадження за фактом зловживання владою, що спричинило важкі наслідки. Досудове розслідування триває. Організатора, бухгалтера та двох "керівників на місцях" злочинного угруповання обвинувачують у незаконному виготовленні та збуті підакцизних товарів, вчинених організованою групою. 19 продавців, які займалися збутом цигарок у місцях нелегального продажу, обвинувачують у незаконному збуті підакцизних товарів", – зазначили в Державному бюро розслідувань.

Нагадаємо, що наприкінці вересня детективи територіального управління Бюро економічної безпеки України в Одеській області виявили у Ренійському морському торговельному порту 45-футовий контейнер зі сигаретами іноземного походження. Контейнер і вантаж ввезли з Об’єднаних Арабських Еміратів із порушенням митного та податкового законодавства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.10.2023 10:17