ДБР відзвітувало про передані державі російські активи на сотні мільйонів гривень

20 ГРУДНЯ 2022 11:42

Завдяки Державному бюро розслідувань у власність держави переходять російські активи, у тому числі у сфері енергетики вартістю сотні мільйонів гривень.

Про це пише TrueUA із посиланням на прес-службу ДБР.

Зазначається, що важливий напрям роботи ДБР від початку війни – це встановлення та арешт власності російських компаній чи суб’єктів РФ. Адже в умовах російської агресії, бізнес-діяльність росіян на території України становить загрозу національній безпеці держави. Насамперед йдеться про енергетичну галузь, оскільки часто власниками стратегічних підприємств галузі є саме росіяни або підконтрольні їм структури.

Так, зазначається, що лише впродовж кількох останніх місяців ДБР провело велику роботу з передачі активів групи компаній російської "Татнефті" АРМА для здійснення заходів з управління ними. Вже арештовано 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів.

"Також працівники ДБР спільно зі Службою безпеки України та Офісом генерального прокурора розслідують діяльність енергетичної компанії VS Energy, яка володіє низкою обленерго", – повідомили у відомстві.

Крім цього, ДБР перевіряє інформацію щодо причетності високопосадовців та депутатів Російської Федерації до вчинення злочинів на території України. Зокрема, й через прямий чи опосередкований контроль над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури України. Наразі слідчі ДБР перевіряють причетність до компанії VS Energy – заступника голови держдуми Росії Олександра Бабакова. Йому вже оголошено про підозру за ч. 3 ст 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України).

"Активи компанії іншого колишнього депутата держдуми Російської Федерації і олігарха Андрія Молчанова – підприємство "АЕРОК", також арештовані та передані до АРМА. 

"Окрім цього заблоковано міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу та об'єктів критичної інфраструктури Росії. Серед іншого ДБР передало в управління АРМА 26 регіональних операторів газорозподільчих систем", – пояснили у ДБР.

Також у силовому відомстві нагадали, що у червні минулого року викрили масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам. Багаторічна протиправна діяльність завдала державі збитків на суму 1,488 млрд гривень.

З-поміж цього, завдяки ДБР в управління до АРМА передано скраплений газ, який хотіла протиправно реалізувати ПАТ "Укрнафта". 

"На Івано-Франківщині за ініціативи ДБР суд передав в управління АРМА два підприємства, що належать росіянам", – повідомили у Держбюро розслідувань.

Нагадаємо, 15 грудня повідомлялося, що за матеріалами ДБР у дохід держави стягнуто активи Януковича на десятки мільйонів гривень.

Економіка, 20.12.2022 11:42