ДБР заблокувало роботу концерну екс-депутата, який вивозив продукцію для російського ВПК

23 ЛИСТОПАДА 2022 16:39
ДБР заблокувало роботу українського концерну екс-нардепа, який продовжив забезпечувати російський ВПК навіть після повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє TrueUA із посиланням на прес-службу Державного бюро розслідувань.

"Встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства РФ високоефективним та енергозберігаючим обладнанням, необхідним для сталого функціонування нафтогазовидобувних, гірничих, металургійних, хімічних, вугільних, транспортних підприємств. Примітно, що серед них були структури оборонно-промислового комплексу країни-агресора", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, концерн займав друге місце у поставках продукції для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації власники продовжили співпрацю з агресором, налагодивши постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли "замовлення" українському виробнику нібито для потреб третьої сторони з країни-посередника.

З 24 лютого 2022 року за цією схемою до РФ поставлено комплектуючих щонайменше на 190 млн грн.

Проте, після одержання стратегічної продукції, "посередники" переправляли її до Росії.

Як зазначили у ДБР, зупинено постачання російським виробникам:

- зброї та боєприпасів (АТ "БПТ "Сибприбормаш", РФ, Алтайський край, м. Бійськ);

- вертольотів, літаків та інших літальних апаратів (АТ "Смоленський авіаційний завод", РФ, м. Смоленськ);

- космічних апаратів (АТ "Міаський машибудівний завод", РФ, Челябинська обл., м. Міас);

- підприємств критичної інфраструктури російської федерації (АТ "«Федеральна пасажирська компанія", м. Москва; ФБУ "Адміністрація Волго-Балт", м. Санкт-Петербург; ПАТ "Сахаліненерго", м. Южно-Сахалінськ, АТ "Кузбассенерго" та ін.).

У ході проведення слідчих дій на виробництві та в офісах концерну ДБР вилучило чорнову бухгалтерію, паспорти, печатки та штампи, інші матеріали, що підтверджують протиправну діяльність.

Серед іншого в одного з керівників заводу та його дружини знайшли паспорти громадян РФ.

Також правоохоронці виявили листування фігурантів у "месенджерах" з виправданням російської агресії на кшталт "бедные русские, их довели и вынудили", "Украину до конца 2023 заберет РФ" тощо.

ДБР арештувало майно концерну, у тому числі два заводи в Сумах та Полтаві, а також ТРЦ в Сумах, низку квартир у Києві, елітні авто. Загальна вартість вже знайденого становить понад один млрд грн.

Крім того, ініційовано арешт корпоративних прав та коштів на рахунках. ДБР перевіряє зв’язки бенефіціарів концерну з високопосадовцями вищих ешелонів влади України, які забезпечували відшкодування ПДВ. Проводяться заходи з виявлення необґрунтованих активів у держслужбовців.

Нагадаємо, нещодавно ДБР викрило керівництво митного посту на Закарпатті на систематичному хабарництві.

Політика, 23.11.2022 16:39