Фото: Facebook-сторінка Петра Порошенка

ДБР завершило розслідування у "вугільній справі" Порошенка, — ЗМІ

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо п’ятого президента, керівника партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка, у якій політика підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

Про це повідомляє "Главком" з посиланням на офіційну відповідь начальника відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів управління забезпечення діяльності ДБР Оксани Згіблової.

У документі наголошується, що наразі слідство відкрило стороні захисту доступ до матеріалів досудового розслідування. Після ознайомлення ДБР має направити обвинувальний акт стосовно Порошенка до суду. І вже тоді у нього змінюється статус, він стає обвинуваченим.

До того ж у ДБР зауважили, що низка активів та майна екс-президента продовжує перебувати під арештом. Загалом досудове розслідування у відповідній справі тривало два роки.

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо п’ятого президента і нардепа Петра Порошенка

Офіційна відповідь ДБР на запит "Главкома" щодо розслідування справи Петра Порошенка

Що відомо про "вугільну справу" Петра Порошенка

20 грудня 2021 року Петру Порошенку повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. Колишнього президента підозрюють у тому, що він розірвав контракти на поставку вугілля з ПАР та організував поставки вугілля з ОРДЛО. Сам Петро Порошенко відкидає усі звинувачення на свою адресу. Каже, постачання мали врятувати Україну від енергетичної кризи. 

"Вугільна справа" стосується розслідування схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України. У "вугільну" справу Порошенка начебто залучив кум російського диктатора Путіна Віктор Медведчук восени 2014 року. Він, зокрема, допомагав Кремлю відновити постачання вугілля з захопленого Донбасу на українські території. Також Медведчук втягнув у схему бізнесмена і радника колишніх міністрів енергетики часів Януковича Сергія Кузяру.

Як стверджує СБУ, протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей бойовикам самоназваних "ЛНР" і "ДНР" було перераховано не менше 200 мільйонів гривень, не рахуючи коштів, сплачених у готівковій формі, із запланованих більше ніж 3,16 мільярда гривень. До того у нібито розмовах Медведчука, які фігурують у "вугільній справі", з представниками Кремля ймовірно фігурують прізвища колишнього президента Петра Порошенка, ексглави НБУ Валерії Гонтаревої, а також ексглави Адміністрації президента (2014-16) Бориса Ложкіна.

У вересні-листопаді 2021 року в межах провадження правоохоронці вже повідомляли про підозру депутату від "Опозиційної платформи — За життя" Віктору Медведчуку та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину. 6 січня 2022 року суд заарештував усе майно Порошенка.

Нагадаємо, 23 травня 2022 року підозрюваний у державній зраді та сприянні тероризму кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" для подальшого прокачування через нього дизельного палива. Крім того, він дав свідчення у так званій вугільній справі, в якій фігурує п'ятий президент Петро Порошенко

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.02.2024 13:17