Фото: Петро Порошенко. Джерело – dnepr.express

НАЗК оприлюднило отримання Порошенком 37 млн грн від уряду Орбана: що кажуть у "Європейській Солідарності"

Лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко, п'ятий президент України отримав від уряду Угорщини грошові надходження, які склали понад 37 мільйонів гривень. Кошти нардепові перерахували перед спробою зустрітися з угорським прем'єром Віктором Орбаном.

Про це стало відомо із даних декларації п'ятого президента України, опублікованих на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Згідно з документом, 23 жовтня нардеп задекларував 517173 гривень, вказавши вид доходу як "проценти". Джерело надходження — Міністерство фінансів Угорщини.

Через місяць 24 листопада під виглядом "процентів" Порошенко задекларував 1036940 гривень. Джерело надходження також вказано Міністерство фінансів Угорщини.

Цього ж дня в декларації лідера партії "Європейська Солідарність" з'явилася ще одна сума — 36067500 гривень. Тут зазначено вид доходу — "погашення облігацій", а джерело надходження знову Міністерство фінансів Угорщини.

В загальному народний депутат Петро Порошенко отримав від уряду Віктора Орбана 37 мільйонів 104 тисячі 440 гривень. 

Що кажуть у партії "Європейська Солідарність" 

У партії "Європейська Солідарність", лідером якої є Петро Порошенко, прокоментували такий вид доходу нардепа. 

"У зв'язку з тим, що влада через підконтрольні олігархічні ЗМІ поширює маніпулятивну, вирвану з контексту інформацію щодо Петра Порошенка, повідомляємо: з метою акумуляції коштів на численні проекти з підтримки ЗСУ, Петро Порошенко самостійно не займається розміщенням коштів", — йдеться у повідомленні.

У партії запевняють, що для збільшення ефективності використання ресурсів залучені незалежні професійні радники, які займаються придбанням державних і корпоративних цінних паперів в Україні та за кордоном. Зокрема, ці особи самостійно приймають фінансові рішення.

"Понад 90% вкладається в Україні в українські цінні папери. Таким чином нардеп кредитує бюджет України з усіма його оборонними та соціальними видатками. Сам прибуток витрачається на допомогу армії. Загальна сума цієї допомоги наближається до трьох мільярдів 500 мільйонів гривень", — пояснили в "Європейській Солідарності".

Зазначається, що за останній час відповідні прибутки від цих паперів були отримані зі США, Великої Британії, Франції, Угорщини. 

У "Європейській Солідарності" додали, що "Порошенко й надалі шукатиме та знаходитиме джерела фінансування програм для зміцнення обороноздатності країни, і цінні папери залишаться у цій програмі одним з інструментів отримання коштів для ЗСУ".

Нагадаємо, зранку 1 грудня Петро Порошенко опублікував відео з державного кордону, де заявив, що прикордонники не пропустили його, попри розпорядження про відрядження, яке підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Згодом представники Держприкордонслужби пояснили свої дії, заявивши про скасування цього розпорядження.

Згодом перший віце-спікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який видав розпорядження про скасування закордонного відрядження чинного народного депутата та голови партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка, пояснив причини. Він послався на таємний лист для службового користування.

Після цього Служба безпеки України повідомила, що у п'ятого президента Петра Порошенка була запланована зустріч із проросійським прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Російські спецслужби готували провокації на міжнародній арені.

Своєю чергою Порошенко заявив, що він планував переконати Віктора Орбана підтримати початок переговорів про членство нашої держави. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 18:39