Фото: Петро Порошенко. Джерело – dnepr.express

Чому Порошенко хотів зустрітися з Орбаном: відповідь п'ятого президента

Колишній президент України Петро Порошенко контактував з лідерами держав, які скептично ставляться до членства України в Євросоюзі. Він планував переконати їх та, зокрема, Віктора Орбана підтримати початок переговорів про членство нашої держави.

Таку заяву зробив Порошенко під час свого брифінгу.

"Серед них є й Угорщина і Словаччина та інші держави. Де я запропонував зустрітися, обговорити ситуацію для того, щоб переконати лідерів держав, яких я дуже добре знаю. Я маю дуже великий досвід проводити позитивні рішення і в частині ратифікації Угоди про асоціацію у 2014-2016 роках, і ратифікації Угоди про безвізовий режим, і ратифікації Угоди про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі", — сказав Порошенко.

П'ятий президент України запевнив, що декілька лідерів держав та урядів "відповіли йому і запросили".

"Ці зустрічі мали відбутися в листопаді. Я просив в листопаді дати дозвіл на виїзд. Мені було відмовлено. В грудні подібних зустрічей не планувалося. Мені навмисно було виділено в розпорядженні з першого грудня. Ви можете самі переконатися, що частина керівників європейських держав в цей час, в цей день і весь початок грудня і по досі знаходяться на кліматичному саміті в Об'єднаних Арабських Еміратах", — додав Порошенко.

Водночас Порошенко пригадав, що сам Зеленський запросив Орбана з візитом до України, проте цього візиту не відбулося. Крім того, за словами голови "Європейської Солідарності", було декілька звернень щодо візиту до Угорщини, які не були підтверджені.

В Орбана підтвердили зустріч з Порошенком

Глава міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що п’ятий президент України Петро Порошенко ініціював зустріч з угорським прем’єром Віктором Орбаном. За його словами, зустріч повинна була відбутися за ініціативи голови "Європейської Солідарності".

"Орбан радий вести переговори з ким завгодно, включно з колишніми лідерами іноземних держав,  Угорщина "не хоче бути перешкодою для таких зустрічей", — сказав він.

Водночас він не став обговорювати теми зустрічі, яка не відбулася.

"Не вдаваймось в таку наукову фантастику", — додав Сійярто.

Нагадаємо, зранку 1 грудня Петро Порошенко опублікував відео з державного кордону, де заявив, що прикордонники не пропустили його, попри розпорядження про відрядження, яке підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Згодом представники Держприкордонслужби пояснили свої дії, заявивши про скасування цього розпорядження.

Згодом перший віце-спікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який видав розпорядження про скасування закордонного відрядження чинного народного депутата та голови партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка, пояснив причини. Він послався на таємний лист для службового користування.

Після цього Служба безпеки України повідомила, що у п'ятого президента Петра Порошенка була запланована зустріч із проросійським прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Російські спецслужби готували провокації на міжнародній арені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.12.2023 17:43