Фото: Freepik

День літнього сонцестояння: значення, заборони та прикмети цього дня

У середу, 21 червня, у світі відзначають День літнього сонцестояння, або Ярилін день, Сонцекресс, Духів день. Сонцестояння — момент, коли висота підйому Сонця на небосхилі є найвищою, тому цього дня ніч є найкоротшою.

TrueUA розповідає про народні прикмети, головні заборони та традиції цього магічного дня.

Що таке літнє сонцестояння?

Літнє сонцестояння припадає на найдовший день і найкоротшу ніч у році. Для дня, коли відбувається літнє сонцестояння, використовують й інші назви, наприклад "середина літа", "найдовший день" або "перший день літа".

У залежності від "зсуву" календаря, літнє сонцестояння відбувається 20 чи 21 червня в Північній півкулі та 21 чи 22 грудня у Південній півкулі. У північній півкулі з цієї події починається справжнє астрономічне літо, а в південній — астрономічна зима.

У 2023 році схід Сонця по Києву настане о 04:47, захід — о 21:14. День триватиме 16 годин 26 хвилин, а ніч всього сім годин і 34 хвилини. У середу, о 17:57 за київським часом, центр Сонця буде проходити через найпівнічнішу точку екліптики (точка літнього сонцестояння).


Фото: cosmos.planet

Що заборонено робити в цей день?

Наші предки вірили, що День літнього сонцестояння має магічну силу, а тому варто дотримуватися певних заборон. Зокрема, у цей день не можна сваритися, лаятися та лихословити. На День сонцестояння не можна допускати до себе будь-які негативні думки. Потрібно відганяти всі погані емоції та налаштовуватись на позитив.

У цей день також не можна викидати їжу й шкодити природі. Також не можна тікати в цей день від сонця. Не рекомендується грати з вогнем та ігнорувати правила поведінки й безпеки, адже можна накликати гнів сонячної стихії.

Що варто зробити в цей день?

За давніми повір'ями, аби все літо пройшло вдало, під час літнього сонцестояння потрібно встати якомога раніше, вмитися росою, зібрати цілющі трави, облитися водою та сплести вінок з польових трав. Наші пращури вважали, що обов'язково необхідно оновити будь-яку річ у будинку та провести день на природі.

Також є повір'я, що на День літнього сонцестояння можна приручити удачу. Для цього варто вибирати одяг помаранчевих і жовтих відтінків.

Це свято також вважається ідеальним днем для сватання або весілля. Згідно з прикметами, найдовший день в році посприяє міцному і довгому шлюбу.

Народні прикмети

  • Погана погода — буде неврожайний рік.
  • Вранці багато роси — урожай буде хорошим.
  • Зоряне і безхмарне літо віщує багато грибів.
  • Якщо зустріти світанок в день літнього сонцестояння, то це додасть здоров'я і сил на весь рік.
  • Велика кількість роси вранці — великий урожай.

Нагадаємо, Православна церква України 24 травня на архієрейському соборі проголосувала за перехід на новий церковний календар. Раніше на такий крок уже наважилася Українська греко-католицька церква. Православні християни з 1 вересня (саме у цей день починається церковний рік) відзначатимуть по-новому церковні свята. TrueUA розповідав, як православні християни після переходу на сучасний календар відзначатимуть Великдень, Різдво, День святого Миколая та інші церковні свята.

ПЦУ також проситиме державні органи перенести День захисників і захисниць із 14 на 1 жовтня. Це потрібно, аби врегулювати свято із Покровою Пресвятої Богородиці за новим стилем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.06.2023 12:57