Фото: "Слово і діло"

"Дискусії ще тривають": у США прокоментували затягування передачі Україні ATACMS

Сполучені Штати Америки наразі не мають рішення щодо передачі Україні тактичних ракетних систем ATACMS. Остаточно слово має сказати президент США Джо Байден.

Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

"Вони отримали далекобійну артилерію за допомогою керованої ракетної системи залпового вогню (GMLRS), а британці надали інші типи можливостей, які є і в інших країнах. Таким чином вони отримали багато артилерії", — сказав американський високопосадовець.

Він зазначив, що наразі Джо Байден не дав відповіді щодо цього питання. Натомість, за словами Міллі, питання передачі Україні винищувачів F-16 "рухається вперед".

"Існує програма навчання, і вони, ймовірно, отримають F-16… у недалекому майбутньому", — додав він.

Ракети ATACMS: що відомо

Сполучені Штати Америки поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. У Пентагоні заявляють про брак запасів. Концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни. 

ракети ATACMS

Фото: CC0 / U.S. Army

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

Нагадаємо, раніше у Повітряних силах зазначили, що сподіваються отримати від міжнародних партнерів ракети Taurus. Вони дозволять Силам оборони більш ефективно знищувати ворога. Наголошують, що поряд зі Storm Shadow і SCALP, які вже є в Україні, хотілося б ще бачити поруч і німецьку ракету Taurus. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2023 11:58