Фото: соцмережі

"Академіку Вернадському" — 28 років: що відомо про станцію, яка дісталася Україні за 1 фунт стерлінгів

У вівторок, 6 лютого, виповнюється 28 років з дня урочистої передачі Україні британської антарктичної станції "Фарадей", яка нині має назву "Академік Вернадський". Відтоді Україна стала однією з небагатьох антарктичних держав світу, а наші вчені отримали змогу долучатися до глобальних досліджень планети.

З цієї нагоди у Національному арктичному науковому центрі опублікували п'ять цікавих фактів про станцію.

"Академік Вернадський"  це одна з найдавніших наукових баз в Антарктиці

Деякі ряди вимірювань, зокрема кліматичні, тут тривають з 1947 року. Вони є найдовшими на континенті, і дуже цінні для світової науки своєю безперервністю. Тому дуже важливо продовжувати ці спостереження, що й роблять успішно українські полярники попри всі перепони.

Працює цілорічно

Подібні станції мають лише 30 країн світу. Робота "Вернадського" не припинилася ні під час пандемії COVID-19 (коли деякі бази консервували, а наукові програми призупинили), ні під час повномасштабної війни.

На станції британські вчені відкрили явище "озонової діри"

Наші полярники й зараз постійно проводять моніторинг зміни концентрації озону в атмосфері й надсилають дані у міжнародну систему. Ця інформація допомагає відстежувати стан та динаміку "озонової діри" над Антарктикою. Нині на станції проводяться дослідження за трьома основними напрямками: геофізичний, метеорологічний та біологічний.

підняття українського прапора на станції вернадського

Скріншот зі сторінки Національного антарктичного наукового центру

Дісталася Україні за 1 фунт стерлінгів

Україна отримала станцію від Великої Британії на безплатній основі. Втім, 6 лютого 1996 року, під час церемонії опущення британського прапора і підняття українського стяга, очільник першої української експедиції Геннадій Міліневський передав останньому британському бейскомандеру Данкану Хейгу символічний 1 фунт стерлінгів. Цю монету одразу "вмурували" в стільницю бара "Фарадей" на станції, де її можна побачити й зараз. Разом зі станцією українці отримали "у спадок" так звану хатинку-музей Ворді дерев’яну споруду, зведену в 1947 році на сусідньому острові Вінтер. Її внесено в реєстр історичних місць крижаного континенту.

монета неа станції вернадського у барі

Скріншот зі сторінки Національного антарктичного наукового центру

Унікальне розташування

Станція розташована в мальовничій місцевості на мисі Марина острова Галіндез. Поблизу неї зустрічається багато різних тварин, з яких найвідоміші, звісно, пінгвіни влітку вони буквально оточують "Вернадського". Тому станція є перлиною для антарктичних туристів, яких в доковідні часи в нас було до чотирьох тисячі за сезон (майже стільки ж, скільки й пінгвінів).

 пінгвіни на станції вернадського

Фото: 24tv.ua

Нагадаємо, в листопаді минулого року ми писали про те, що в Антарктиці найбільший у світі айсберг A23a почав дрейфувати. Він зрушив з місця вперше за 37 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.02.2024 14:30