Фото: соцмережі

Вперше за три десятиліття: найбільший у світі айсберг почав дрейфувати

В Антарктиці найбільший у світі айсберг A23a почав дрейфувати. Він зрушив з місця вперше за 37 років.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що площа антарктичного айсберга A23a становить чотири тисячі квадратних кілометрів, що утричі більше за розміри Нью-Йорка. У 1986 році він відірвався від шельфового льодовика Філхнера-Ронна в Західній Антарктиді, а потім застряг на дні моря Ведделла. Однак останні супутникові знімки показують, що айсберг вагою майже трильйон тонн зараз швидко дрейфує повз північний кінець Антарктичного півострова, чому сприяють сильні вітри та течії. Очікується, що айсберг потрапить до Південного океану шляхом, відомим як "алея айсбергів".

"Імовірно, з часом він просто трохи потоншав і отримав додаткової плавучості, що дало змогу йому піднятися з дна океану та підштовхнутися океанськими течіями", — сказав гляціолог Британської антарктичної служби Олівер Марш. 

Вчений також зауважив, що настільки гігантський айсберг має потенціал "вижити" досить довго в Південному океані, хоча там набагато тепліше. Однак він може рухатися далі на північ до Південної Африки, де може порушити судноплавство.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на станції "Академік Вернадський" українські полярники мають можливість спостерігати білі ночі. В Антарктиці нині пізня весна та дуже довгий світловий день — він становить понад 19 годин. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.11.2023 20:58