Фото: НАНЦ

Зі станції "Академік Вернадський" повернулась 27-ма експедиція

До України зі станції "Академік Вернадський" повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції. 5 травня полярники прибули до Києва.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

"На нашому науково-дослідному судні  "Ноосфера" команда вирушила зі станції "Академік Вернадський" до Південно-Африканської Республіки 7 квітня. У порт Кейптауна судно прибуло 29 квітня, і вже звідти літаками та наземним транспортом 27-ма УАЕ дісталася Києва", — зазначили науковці.

27-ма українська антарктична експедиція повернулася додому

Фото: НАНЦ

Наголошується, що це була перша експедиція, яку відправили на станцію під час повномасштабної війни. Щоб замінити колег з попереднього заїзду, вченим довелося вирушати буквально за тиждень після початку вторгнення РФ.

"Деяким людям дивом вдалося виїхати з Харкова, Київщини та інших регіонів, де точилися бойові дії. Але команда зібралася, дісталася Антарктики і рік відпрацювала на відмінно. Всі завдання виконані експедицією в повному обсязі на високому рівні. І сьогодні ми вітаємо їх вдома",  заявив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

27-ма українська антарктична експедиція повернулася додому

Фото: НАНЦ

27-ма українська антарктична експедиція впродовж року проводила дослідження та спостереження за трьома основними напрямами: геофізика, біологія, метеорологія, а також забезпечувала функціонування станції. В Україну разом із зимівниками, також повернулися учасники сезонної експедиції. Вони в Антарктиді впродовж літа. Це технічні фахівці, що виконали невідкладні роботи з модернізації станції.

На станції "Академік Вернадський" почала вже роботу 28-ма УАЕ. Свою антарктичну місію вона виконуватиме найближчий рік.

27-ма українська антарктична експедиція повернулася додому

Фото: НАНЦ

Нагадаємо, раніше українські полярники з антарктичної станції "Академік Вернадський" показали пінгвінів у так званих яслах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.05.2023 21:10