Фото: "Полигон медиа"

Для чого Міноборони РФ посилює "вагнерівців" на фронті: в ISW назвали мету

Попри те, що між російським Міністерством оборони та ПВК "Вагнера", яка належить Євгену Пригожину, існують міжусобиці, відомство все ж посилює бойовиків сучасними засобами. Метою цього є захоплення міста Бахмут Донецької області.

Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

В огляді вказується те, що новина про перепризначення командувача повітряно-десантними військами Росії Михайла Теплінського свідчить про те, що Міноборони РФ прагне тісніше співпрацювати з групою "Вагнера", хоч між керівництвом відомства та Пригожиним спостерігається напруження. До того ж Пригожин в останні дні зменшив свої риторичні атаки на Міноборони країни, а російські мілблогери повідомляють, що сили "Вагнера" використовують танки Т-90 у Бахмуті, припускаючи, що російське керівництво виділило бойовикам ресурс для захоплення міста.

Аналітики додають, що російське військове командування все більше перекладає відповідальність за наступальні операції в Україні на повітряно-десантні війська Росії. Водночас малоймовірно, що Теплінський зможе відновити попередній статус ПДВ як елітного підрозділу через значні втрати в Україні.

Відомо, що підрозділи ПДВ зазнали надзвичайно великих втрат на ранніх етапах війни у 2022 році. Зокрема, за даними військових блогерів, з початку війни до вересня 2022 року сили ПДВ РФ втратили від 40 до 50 відсотків свого особового складу. ЗМІ підтвердили загибель 1669 співробітників ПДВ станом на 14 квітня 2023. Аналітики зауважують, що значні втрати в раніше елітних підрозділах, які зараз доповнюються погано навченими мобілізованими військовими, ймовірно, вплинуть довгостроково на бойову ефективність цих підрозділів, і заміна одного командира навряд чи зможе вирішити проблему.

В ISW також вказують, що група "Вагнера" могла брати участь у великодньому обміні полоненими незалежно від Міністерства оборони Росії. Про це свідчить те, що "вагнерівці" повернули 130 українських захисників.

"Відсутність підтвердження Міноборони Росії, на відміну від участі Пригожина в обміні, може свідчити про те, що група "Вагнера" зберігає певний рівень автономії від Міноборони Росії й змогла домовитися про обмін з Україною", — пояснюють фахівці.

До того ж в ISW не виключають, що група "Вагнера" може намагатися змусити мобілізованих росіян підписати контракти з нею, аби компенсувати втрати.

"Російські джерела раніше стверджували, що 100 мобілізованих у Луганській області зникли станом на 7 квітня після відмови підписати контракти з групою "Вагнера", а кадри з геолокацією, опубліковані 11 квітня, показують, як співробітники "Вагнера" затримують мобілізованих у Кадіївці", — вказують експерти.

Також додається, що Міноборони Росії може дозволити мобілізованому персоналу виконувати свої службові обов'язки, підписавши контракти з "Вагнером", хоча статус мобілізованого персоналу, спочатку закріпленого за звичайними російськими частинами, які підписали контракти з "Вагнером", незрозумілий.

Ключові висновки ISW за 16 квітня

  • Російське військове командування, схоже, дедалі більше перекладає відповідальність за наступальні операції в Україні на російські повітряно-десантні війська.
  • Звістка про повторне призначення Теплінського припускає, що Міноборони Росії прагне більш тісної співпраці з групою Вагнера, щоб завершити захоплення Бахмута, попри очевидну напруженість між Пригожиним та Міноборони.
  • Російські мілброгери скористалися можливістю очорнити мера Санкт-Петербурга Олександра Беглова, що вказує на те, що "антибіглівська" кампанія Пригожина проникла до російського ультранаціоналістичного інформаційного простору.
  • Група "Вагнера" повернула 130 українських військовополонених 16 квітня, що дозволяє припустити, що Пригожин міг брати участь в обміні незалежно від Міністерства оборони Росії.
  • Група "Вагнера" може намагатись змусити мобілізований російський персонал підписати контракти з нею, можливо, у спробі компенсувати втрати в Україні.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки на південь від Кремінної. Також вони продовжували наземні атаки в районі Бахмута та вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. Крім цього, рашисти посилили артилерійські обстріли на півдні України.
  • Російський мобілізований персонал продовжує публікувати публічні скарги на жорстоке поводження з російськими командирами.
  • Російське джерело заявило, що група "Вагнера" причетна до вивезення українських дітей із Бахмута.

Нагадаємо, Росія прагне розвивати альтернативні приватні військові компанії, щоб зрештою замінити ПВК "Вагнера" у її значній бойовій ролі на війні в Україні. Це відбувається в контексті гучної суперечки між Міноборони Росії та групою "Вагнера".  

Раніше повідомлялося, що приватна військова компанія "Вагнера" може припинити свої операції в Україні. Відповідне рішення готує засновник групи Євген Пригожин. За інформацією Bloomberg, "кухар Путіна" вирішив припинити операції в Україні після конфлікту з російським військовим командуванням.

Читайте також: Блєск і ніщєта "Вагнера". Як Пригожин не став російським героєм української війни

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Війна, 17.04.2023 04:58