Додаток від Google розповість сліпим про навколишнє оточення

13 БЕРЕЗНЯ 2019 21:10

Компанія Google випустила додаток Lookout, що дозволяє сліпим дізнаватися про об'єкти поруч з ними.

Воно в реальному часі розпізнає на зображенні з камери об'єкти і дає знати користувачу як про сам об'єкт, так і про направлення, в якому він знаходиться. Крім того, додаток вміє зачитувати текст, знаки, штрих-коди і інші візуальні об'єкти.

Сучасні смартфони під управлінням Android і iOS оснащені системними сервісами, що дозволяють людям з обмеженими можливостями, в тому числі сліпим, взаємодіяти з пристроєм.

Наприклад, вони вміють озвучувати інтерфейс системи і програм. Крім того, деякі подібні системи в останні роки почали використовувати алгоритми комп'ютерного зору для розпізнавання об'єктів на зображеннях.

Наприклад, VoiceOver в iOS вміє переказувати фотографії, зачитуючи об'єкти на них і їх властивості. Однак ці сервіси придатні лише для статичного контенту і не дозволяють використовувати їх для реального світу через камеру смартфона.

Розробники з Google анонсували додаток Lookout на конференіі I/O 2018, однак випустили його лише в березні 2019 року.

Додаток працює в трьох режимах: вивчення, шопінг і читання. В основному режимі (вивчення) додаток використовує дані з камери для розпізнавання об'єктів перед пристроєм в реальному часі.

При цьому додаток озвучує знайдені об'єкти і текст, а також повідомляє їх напрямок у вигляді годинникової позиції, наприклад, «комп'ютер на дві години».

У режимі шопінгу додаток працює аналогічно, але налаштована на розпізнавання штрих-кодів і цінників.

У режимі зачитування тексту додаток розпізнає не об'єктом, а текст на них, і відразу ж зачитує його.

Також програма дозволяє розпізнавати об'єкти не постійно, а зробити один знімок і отримати його докладний опис. Крім того, користувач може налаштувати, наскільки детально алгоритми будуть описувати об'єкти в кадрі.

Додаток сумісний з системною службою TalkBack, що дозволяє взаємодіяти з інтерфейсом за допомогою жестів на екрані.

Крім того, додаток можна використовувати не тільки тримаючи смартфон в руці, а й повісивши його в чохлі на шию. У такому випадку користувач може призупинити роботу алгоритму розпізнавання, закривши камеру рукою на пару секунд, а також запустити його заново, стукнувши два рази по задній поверхні смартфона. Крім того, управляти режимами роботи можна за допомогою жестів на сканері відбитків пальців, який зазвичай розташовується на задній поверхні смартфона.

Додаток опубліковано в Google Play і доступно власникам смартфонів Google Pixel з операційною системою Android 8.0 і вище, які проживають в США.

Однак фактично воно працює і з іншими смартфонами, мають версію Android 5.0 або вище, і є поза Google Play.

Технології, 13.03.2019 21:10