Дослідники: жирна риба повинна бути обов'язковою частиною вашого раціону

02 БЕРЕЗНЯ 2018 16:01

Якщо людина буде в тиждень хоча б один раз з'їдати рибу, йому вдасться знизити ризик розвитку розсіяного склерозу на 45%, показують дослідження. Як передає TrueUA з посиланням на The Daily Mail, секрет в жирних кислотах омега-3, що містяться в рибі на кшталт лосося.  

Нагадаємо: розсіяний склероз відноситься до аутоімунних захворювань. Тобто імунітет атакує нервові волокна в тілі господаря. Вчені до цих пір не знають, що саме викликає розвиток недуги. Ймовірно, тут працює суміш генетичних і зовнішніх чинників. Але, що важливо, хворобу можна запобігти.  

Було проведено дослідження за участю 1 153 осіб. Люди розповіли, як часто і яку саме рибу вони споживали. Також вчених цікавило, чи брали учасники дослідження будь-які добавки. В цілому приблизно у 50% осіб був діагностований розсіяний склероз в різних формах. При цьому ті, хто більше споживав риби або риб'ячого жиру, на 45% рідше стикалися з хворобою.  

Особливо корисними були лосось, сардини, тунець довгоперий і форель. Їх, за підрахунками вчених, слід їсти один раз на тиждень або хоча б 1-3 рази на місяць паралельно з прийомом добавок з риб'ячим жиром.   

Ймовірно, жирні кислоти виробляли позитивний ефект за рахунок загального зниження показників запалення. Також не виключено, що жирні кислоти безпосередньо рятують нейрони, сприяючи утворенню захисного бар'єру.  

Паралельно фахівці проаналізували вплив 13 генетичних факторів, які визначають, як тіло обробляє і регулює рівень жирних кислот.   

Виділені генетичні варіанти зв'язали зі зниженим ризиком розвитку розсіяного склерозу незалежно від рівня споживання риби.

 

Суспільство, 02.03.2018 16:01