Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Ефективніше робити щеплення проти COVID-19 і грипу одночасно — дослідження

Ревакцинацію від коронавірусу і щеплення від грипу краще робити разом, ніж окремо. Про це свідчать результати дослідження, представленого на щорічному саміті з питань вакцинації в американському Бостоні.

Як пише The Guardian, дослідження медичних працівників показали вищі рівні антитіл у групі, яка отримала обидва щеплення одночасно. Це означає, що робити ревакцинацію від COVID-19 і щеплення від грипу разом краще, ніж окремо.

Відомо, що у досліді, представленому на щорічному саміті з питань вакцин у Бостоні, брали участь дві групи медичних працівників Массачусетсу. Перша група з 12 осіб отримала двовалентну ревакцинацію від коронавірусу і щеплення від сезонного грипу разом. Друга група з 30 медичних працівників отримала бустер-дозу COVID-19 і щеплення від грипу в різні дні одного місяця.

Згодом усім учасникам вимірювали антитіла. Дослідження прийшло до висновку, що група, якій разом зробили щеплення, мала вищий рівень імуноглобуліну G1 або IgG1 — антитіл, які протидіють COVID-19 і цьому штаму грипу.

Старший науковий співробітник Центру охорони здоров’я Джонса Хопкінса Амеш Адалджа, зазначив Guardian, що "це було цікаве відкриття".

"Це, можливо, пов’язано з посиленою стимуляцією імунної системи завдяки одночасному введенню обох вакцин. Найголовніше — з’ясувати, чи має це якусь суттєву клінічну користь — чи вищий рівень антитіл означає більший захист від інфекції чи хвороби?", — підкреслив він.

Хоча дослідження ще не було рецензовано, але Центри з контролю та профілактики захворювань все одно рекомендують "отримати вакцину проти грипу та вакцину проти COVID-19 під час одного візиту". Також там зазначають, що це є абсолютно безпечно.

У виданні зазначають, що люди, які отримали вакцину проти грипу та моновалентну вакцину проти коронавірусу одночасно, мали дещо більшу ймовірність виникнення таких реакцій, як втома, головний біль і біль у м’язах, ніж люди, які отримали лише моновакцину від COVID-19. Проте ці реакції були в основному помірними та швидко проходили.


Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.


Нагадаємо, в Україні спостерігається збільшення кількості хворих на гострі респіраторно-вірусні інфекції. Вони є традиційними для осінньо-зимового періоду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.11.2023 05:16