Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Доступ до інтернету та без ґрат на вікнах: МОЗ ухвалило зміни для психлікарень

В Україні у стаціонарах психіатричних лікарень пацієнтам дозволять користуватися інтернетом і вільно спілкуватися з відвідувачами. Також там більше не вішатимуть ґрати на вікна та не замикатимуть двері палат.

Про це йдеться в повідомлені Міністерства охорони здоров'я України.

Як зазначили в відомстві, методам "каральної психіатрії" не місце в українській медицині, адже це спадщина Радянського Союзу. В України інший шлях — європейський, з орієнтацією на визнання і дотримання прав людини, у тому числі у сфері психіатричної допомоги. На цій підставі 2017 року й були ухвалені поправки до закону України "Про психіатричну допомогу". 

"Страх та стигма щодо лікування у психіатричних лікарнях часто заважають людям зважитися принаймні на звернення до сімейного лікаря з питаннями про своє ментальне здоровʼя. Причина — памʼять про методи каральної психіатрії, які діяли в Радянському Союзі і які стають ще більш жорстокими в сучасній Росії. Але в України інший шлях — європейський, з орієнтацією на визнання і дотримання прав людини", — заявили в МОЗ.

Протягом багатьох років допомога у сфері психічного здоров’я була зосереджена переважно у спеціалізованих медзакладах, що сприяло стигматизації та не забезпечувало належного рівня мультидисциплінарного підходу до лікування й реабілітації осіб із психічними розладами. А тому МОЗ змінює систему і підходи у цій сфері. 

Наприклад, в Україні до половини всіх дітей і підлітків, які відповідають критеріям психічних розладів, отримують субоптимальний рівень лікування (або й взагалі його не отримують), попри наявність ефективних методів лікування. При цьому діти зі складними психічними розладами особливо мають ризик неадекватного лікування, оскільки оптимальний догляд вимагає координації медичних, освітніх і соціальних служб. А тому зміни, наголошують у МОЗ, є вкрай необхідними. 

"Уперше з 2000 року затверджено комплексний документ, який визначає порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах та базується на міжнародних стандартах поводження з людьми, які страждають на психічні розлади, з огляду на пріоритет прав і гідності людини, зазначених у Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод 1950 року. Затверджений наказ змінює підходи у лікуванні пацієнтів психіатричних лікарень. Він про права і гідність людини, про ефективні та сучасні методи, а не про виправні, які нам дістались у спадок від радянської системи психіатрії. Психіатричний стаціонар – це не тюрма і не виправна колонія, а медичний заклад, де пацієнти отримують необхідну їм допомогу і лікування", — зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

З-поміж іншого, новий порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах передбачає:

  • заборону надавати психіатричну допомогу особам до 18 років у відділеннях для дорослих;
  • обовʼязковий огляд і фіксацію всіх тілесних ушкоджень у разі госпіталізації пацієнта;
  • заборону замикати вхідні двері до приміщень і палат, а також встановлювати ґрати на вікнах;
  • гарантії вільного спілкування пацієнтів з відвідувачами без присутності персоналу;
  • право вести телефонні розмови та користуватися інтернетом;
  • необмежене конфіденційне спілкування з уповноваженим ВР з прав людини, адвокатом, законним представником, представниками міжнародних організацій;
  • відповідність приміщень стаціонарів до будівельних і медико-санітарних вимог;
  • постійний і вільний доступ пацієнтів до питної води, засобів гігієни, санітарного обладнання.

Проте, відповідно до ст. 25 закону України "Про психіатричну допомогу", пацієнти за рішенням лікаря-психіатра в інтересах захисту їх здоров’я чи безпеки, а також в інтересах здоров’я або безпеки інших осіб можуть бути обмежені: приймати відвідувачів наодинці; купувати й використовувати предмети повсякденного вжитку; перебувати на самоті без відповідного нагляду.

Нагадаємо, що нещодавно у МОЗ розгорівся скандал: людина з каналу Медведчука очолила "Центр громадського здоров'я". Йдеться про призначення Дар'ї Гордієнко — колишньої шеф-редакторки телеканалу ZIK, який належав екс-нардепу-зраднику від забороненої ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.03.2024 03:36