Колаж TrueUA

Дубінського підозрюють у держзраді: який запобіжний захід проситиме прокуратура й скільки років в'язниці йому загрожує

Народному депутату Олександру Дубінському 13 листопада повідомили про підозру у державній зраді й участі у злочинній організації. Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України зібрали докази того, що парламентар здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. За даними слідства, разом із ним діяли екс-нардеп Андрій Деркач та скандальний колишній військовий прокурор Костянтин Кулик.

Коли Дубінському обиратимуть запобіжний захід

За справу вже сьогодні візьметься Печерський районний суд столиці. Як повідомляють наші джерела у правоохоронних органах, Офіс генерального прокурора проситиме для нардепа запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Скільки років в'язниці загрожує Дубінському

Генеральний прокурор оголосив підозру нардепу за двома статтями:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада) — передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої;
  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) — передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

На сьогодні Дубінському загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна. Екс-нардеп Андрій Деркач з вересня 2022 року перебуває у розшуку.

Нагадаємо, сьогодні правоохоронці оприлюднили результати слідства, у яких вказується, що Дубінський, Деркач, Кулик та їхні спільники, діявши за вказівкою російських спецслужб, організували заходи з дискредитації іміджу України на міжнародній арені для погіршення дипломатичних відносин зі США та ускладнення вступу України до Європейського Союзу та НАТО. Зокрема, вони влаштовували різноманітні медіазаходи, де поширювали фейки про українську владу та її західних партнерів. Крім цього, слідством встановлено, що Деркач і Дубінський неодноразово їздили до Росії на зустрічі зі своїми кураторами.

Правоохоронці повідомили, що мають у розпорядженні аудіозаписи розмов співробітника головного управління генштабу Росії та завербованого російськими спецслужбами агента, на яких вони обговорюють деталі операції та згадують про учасника цієї схеми під псевдо "Буратіно". Українські слідчі вважають, що саме під ним й приховується Дубінський.

Раніше Дубінський вже отримав вже дві підозри: службове підроблення документів для перетину кордону та організація схеми незаконного виїзду з країни. Наразі він перебуває під цілодобовим домашнім арештом і носить електронний браслет. Також йому вручили протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.11.2023 16:17