Фото: ілюстративне

Дуда повідомив, скільки танків Leopard Польща передасть Україні

Польща підтвердила свої наміри передати Україні танки Leopard. Йдеться про близько 14 одиниць техніки.

Про це повідомив президент Польщі Анджей Дуда на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, пише TrueUA.

"П'ять днів тому ми оголосили про передачу Leopard. Мова йде про близько 14 танків", — заявив Дуда.

Дуда сподівається, що за прикладом Польщі, інші міжнародні партнери також передадуть Україні все необхідне озброєння, для боротьби із ворогом, зокрема і танки.

"Президент Володимир Зеленський багато разів просив мене про підтримку. Він сказав, що їм потрібні танки. Ми передали понад 260 наших старих танків. У нас вони були ще з часів Радянського Союзу. Ми вирішили передати цю техніку, яка є гострою потребою. Це був практично початок величезної підтримки України, і я сподіваюся, що рішення відправити Leopard в Україну стане новим початком допомоги", – сказав президент Польщі.

Особливості танків Leopard 

Leopard став першим виготовленим танком після завершення Другої світової війни. Робота над ним розпочалася у 1950-х роках, а на озброєння взятий 12 країнами у 1965 році.

  • Двигун: турбований дизель 1500 к. с.
  • Гармата: 120 мм, довжина ствола — 44 калібри
  • Вага бойової одиниці: 55 т
  • Максимальна швидкість: 68 км/год
  • Швидкість заднього ходу: до 31 км/год

Leopard вважається ледь не іконою вдалого поєднання характеристик бойової машини. У танках Leopard закладені всі чотири головні компоненти ефективності танка на полі бою: вогневі потужності 120-мм гармати, високий рівень захисту, маневровість та досконала система управління вогнем.

Нагадаємо, під час зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським у Львові 11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передасть Збройним силам України танки Leopard. Це відбудеться у рамках міжнародної коаліції.

Читайте також: Скільки та яку зброю отримала Україна з початку війни: перелік від Bloomberg

Світ, 17.01.2023 16:25