Дві третини українців і японців не повірили в вакцинацію

20 ЧЕРВНЯ 2019 12:27

Благодійний фонд Wellcome Trust представив результати опитування, проведеного в 144 країнах світу. Він стосувався ставлення жителів планети до науки, медицини та здоров'ю. Виявилося, що більше 70 відсотків опитаних довіряють вченим і лікарям, а понад 75 відсотків вважають вакцини ефективними і безпечними. Цікаво, що найбільше вакцинації довіряють жителі Східної Африки і Південної Азії, зокрема Руанди і Бангладеш, а найнижчий рівень довіри до вакцин виявився у жителів Японії і України.

Благодійний фонд Wellcome Trust провів в 2018 році глобальний опитування Wellcome Global Monitor. Метою дослідження було з'ясувати, як жителі планети відносяться до науки, чи багато про неї знають і хочуть дізнатися більше, чи довіряють вченим і лікарям.

Крім питань про науку і охороні здоров'я в цілому людей питали про те, як вони ставляться до вакцин, чи вважають їх безпечними і ефективними. В опитуванні взяли участь 140 тисяч чоловік старше 15 років з 144 країн світу.

Виявилося, що більшість жителів планети довіряють вченим (72 відсотки опитаних). Більше половини учасників опитування (57 відсотків) вважають, що знають про науку недостатньо або не знають зовсім, а дві третини (62 відсотки) хочуть дізнатися більше, при цьому за місяць до опитування 28 відсотків учасників шукали інформацію, що стосується науки. Тих, хто цікавиться медициною, здоров'ям або хворобами протягом останнього місяця було помітно більше - 41 відсоток.

Відсоток людей, які вважають вакцини безпечними. Червоним кольором виділені «які не довіряють» щеплень країни, жовтим ті країни, жителі яких вважають щеплення безпечними.

Результати показали, що майже три чверті учасників (73 відсотки) довіряють інформації, отриманій від лікарів і медсестр більше, ніж радам рідних, друзів, релігійних лідерів або знаменитих людей.

Більшість опитаних вважали вакцини ефективними (84 відсотки) і безпечними (79 відсотків). Але ці цифри сильно варіюють в різних регіонах. Найбільше довіряють вакцинації і вважають вакцини безпечними жителі Східної Африки (92 відсотки) і Південної Азії (95 відсотків). А у багатьох європейців ставлення до вакцин, навпаки, виявилося скептичним. Їх вважають безпечними тільки 59 відсотків жителів Західної і половина жителів Східної Європи.

Найменше довіряють вакцинам в Японії (34 відсотки опитаних вважають їх безпечними) і на Україні (29 відсотків).

На жаль, недовіра до вакцин видно не тільки з опитувань. За шість місяців 2018 року, за даними ВООЗ на кір заразилося понад 41 тисячі європейців.

Причиною спалахів ВООЗ називає низьке охоплення населення щепленнями.

Суспільство, 20.06.2019 12:27