Фото: mil.in.ua

Дві європейські країни несподівано виступили проти передачі Україні касетних боєприпасів

Іспанія та Велика Британія виступили проти передачі Україні касетних боєприпасів. Вони не схвалюють рішення Сполучених Штатів Америки надати Україні касетні боєприпаси, які можуть допомогти в прориві російських оборонних ліній.

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес і британський прем’єр-міністр Ріші Сунак озвучили свою позицію у коментарі ЗМІ.

Очільниця іспанського Міноборони заявила, що виступає "проти" рішення США, але поважає рішення "суверенної країни".

"Іспанія, виходячи з твердих зобов'язань, які вона має з Україною, також має тверде зобов'язання, що певна зброя й бомби не можуть бути доставлені за жодних обставин… Ні — касетним снарядам і так — допомозі для законної оборони України", — цитує Роблес телеканал RTVE.

Британський прем’єр Ріші Сунак заявив, що "не заохочує" використання касетних боєприпасів, адже Британія підписала конвенцію про їхню заборону.

"Ми будемо продовжувати робити свій внесок у підтримку України проти незаконного і неспровокованого вторгнення Росії, але ми зробили це, надавши важкі бойові танки і нещодавно — далекобійну зброю, і сподіваємося, що всі країни зможуть продовжувати підтримувати Україну", — заявив Сунак, якого цитує телеканал Sky News.

Відомо, що у п'ятницю, 7 липня, Сполучені Штати Америки оголосили про передачу Україні нового пакета військової допомоги. До нього увійшли БМП Bradley, додаткові боєприпаси для Patriot та HIMARS, артилерійські та касетні снаряди.

Які саме касетні боєприпаси Україна отримає від США

За інформацією The Washington Post, йдеться насамперед про передачу артилерійських снарядів М864 для 155-мм гаубиць. Артилерію цього стандартного для країн НАТО калібру Україні надавали як США, так і інші західні країни.

Український портал Defence Express ще раніше пояснював, що американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною — "це 88 окремих субелементів, які гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів". Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних.

"Тобто їх використання дозволить зменшити потребу у боєприпасах взагалі, зменшити кількість необхідних пострілів для виконання вогневого завдання, що зберігає не тільки ресурс артилерійських систем, але й життя українських артилеристів", — наголошували аналітики Defence Express.

У випадку снарядів М864 йдеться про 72 суббоєприпаси всередині. Такі боєприпаси виробляли в США з 1987 року.

Основні характеристики кластерних артилерійських снарядів М864:

  • Довжина із підривником: 899 мм
  • Вага без підривника: 46,3 кг
  • Вміст: 72 суббоєприпаси двох типів (48 шт. M42, 24 шт. M46)
  • Дальність: 28,4 км при стрільбі з гармати з довжиною ствола до 39 калібрів.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков пояснив, за якими принципами Україна буде використовувати касетні боєприпаси, які Сполучені Штати виділили нашій армії у новому пакеті допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 08.07.2023 17:24