Фото: Pixabay

Економіка України вперше зросла з початку великої війни, — Bloomberg

Економіка України, яка зазнала значних змін після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року, вперше почала зростати. У другому кварталі 2023-го валовий внутрішній продукт підскочив на 19,5% у річному обчисленні. 

Про це повідомляє Bloomberg.

Аналітики вказують, що збільшення ВВП відбулось і завдяки зростанню внутрішнього споживання, оскільки українці змогли адаптуватися до відчуття відносної стабільності після початку війни. Сюди ж відносять й великі обсяги зерна.

економіка України

Статистика Bloomberg

Згідно з припущеннями Національного банку, який буде переглянуто наступного місяця, економіка України може зрости на 2,9% цього року. Цей прогноз є вирішальним показником для виплат за національними ВВП-варантами (похідний цінний папір (дериватив), тобто біржовий контракт), термін погашення яких настає у 2041 році, оскільки вони пов'язані з економічними показниками країни.

"Загалом уряд повинен платити за цими цінними паперами, якщо річний обсяг виробництва перевищить 3%, хоча влада прагне провести капітальний перерахунок свого міжнародного боргу у 2024 році після дворічної перерви, запровадженої у серпні 2022 року через війну", — вказує Bloomberg.

Нагадаємо, у пояснювальній записці до проекту державного бюджету України на наступний рік йдеться, що прогнозний обсяг державного боргу у 2024 році складе більш ніж 8,18 трильйона гривень або 104,6% від валового внутрішнього продукту. Відомо, що станом на 31 липня державний та гарантований державою борг України становив 4,86 трильйона гривень або 132,92 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.09.2023 02:11