Фото: Офіс генпрокурора

Екс-генерала СБУ Шайтанова судили за держзраду та спробу теракту: скільки отримав років в'язниці

Колишнього генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова засуджено до 12 років в'язниці. Свій вирок він отримав за державну зраду та замах на терористичний акт в інтересах держави-агресора.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За публічного обвинувачення Офісу генерального прокурора, суд визнав винним колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій "А" СБУ у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 КК України). Його засуджено до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Шайтанов передавав інформацію РФ

Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам Російської Федерації. Також за завданням спецслужб країни-агресора, засуджений підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту.

Шайтанов планував теракт

Ціллю Валерія Шайтанова було вбивство майора Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Тоді правоохоронці запобігли вбивству, заплановане спецслужбами РФ.

Зазначається, що досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося СБУ. Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

Нагадаємо, правоохоронці викрили в Одесі ще одного поплічника росіян. Ним виявився юрисконсульт "партії Шарія", який допомагав інформацією ворожій розвідці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2023 14:22