Фото: СБУ

В Одесі затримали юрисконсульта "партії Шарія", який допомагав ворожій розвідці

Правоохоронці викрили в Одесі ще одного поплічника росіян. Ним виявився юрисконсульт "партії Шарія", який допомагав інформацією ворожій розвідці.

Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

"Він передавав агресору цілі для повітряних ударів по місту, відслідковував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки "прильотів" ракет і ударів дронами-камікадзе", — йдеться у повідомленні.

Слідчі встановили, що зловмисник є приватним юристом. Раніше він працював помічником-консультантом декількох депутатів із фракції "партії Шарія" в одній із райрад Одеської області.

"Після повномасштабного вторгнення РФ він разом із дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де за власної ініціативи звернувся до "військового комісаріату Криму", — кажуть в СБУ.

Тоді одесита завербували росіяни, яким він дав підписку про негласне співробітництво на користь РФ. Окупанти присвоїли зрадникові оперативний псевдонім "Diezel" і заплатили 500 доларів США "авансу" за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Тоді зловмисник повернувся в Одесу для збору розвідданих.

"Тут він також намагався встановлювати контакти з місцевими правоохоронцями, вивчаючи їх кандидатури для поповнення агентурної мережі російських спецслужб. Комунікацію з воєнною розвідкою РФ агент підтримував через анонімний чат у популярному месенджері, звідки видаляв всю інформацію після кожного сеансу зв’язку", — зазначили правоохоронці.

Врешті фігурант справи влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій, які залучаються до підтримання правопорядку у місті.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника поліцейські виявили у нього мобільні телефони та електронні носії інформації з доказами незаконної діяльності, а також зброю та боєприпаси, які вже скерували на експертизу. Зрадникові України загрожує довічне ув’язнення.

Крім того, правоохоронці встановили, що дружина зловмисника проживає у Санкт-Петербурзі і також співпрацює з ворогом, отримуючи щомісячну платню. Вона адмініструє Telegram-канал, який на замовлення ворожих спецслужб поширює фейки про ситуацію в Одесі.

Нагадаємо, на Житомирщині Служба безпеки України повідомила про підозру блогерці. 27-річна мешканка Коростеня закликала росіян бомбити Львів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.08.2023 11:56