Ердоган: «падіння ліри - результат іноземної змови»

13 СЕРПНЯ 2018 08:44

Падіння ліри стало результатом іноземної змови проти Туреччини, і стоять за цією змовою Сполучені Штати. Про це заявив президент Реджеп Тайіп Ердоган, виступаючи в неділю перед своїми прихильниками в місті Трабзон, повідомляє Euro News.

Турецький лідер пообіцяв, що Анкара вживатиме заходів щодо США і якщо буде потрібно звернутися до «нових альянсів і ринків».

«Те, чого вони не змогли добитися своїми провокаціями і спробою перевороту, вони хочуть зробити за допомогою грошей. Це називається економічною війною. Це називається вести недружню політику проти Туреччини, щоб послабити нашу обороноздатність і поставити турецький народ на коліна», - заявив Ердоган.

Відносини між Анкарою і Вашингтоном загострилися після рішення Дональда Трампа підвищити мита на імпорт алюмінію і сталі з Туреччини до 20% і 50% відповідно. Це спровокувало різке падіння турецької ліри. За останні тижні вона знецінилася на 40%.

Ще один камінь спотикання - питання дотримання прав людини і арешт американського пастора Ендрю Брансона, якого в Туреччині - на хвилі репресій після спроби перевороту влітку 2016 року - звинуватили в шпигунстві. На початку серпня Білий дім ввів санкції проти глав МВС і Мін'юсту Туреччини.

Світ, 13.08.2018 08:44