Фастфуд збільшує ризик безпліддя у жінок

06 ТРАВНЯ 2018 17:05

Група австралійських і британських учених дійшла висновку, що любов до фастфуду та виключення з раціону харчування фруктів може призвести до труднощів із зачаттям у жінок репродуктивного віку. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Human Reproduction.

Дослідники зробили висновки на основі спостереження за більш п'ятьма тисячами жінок, що намагаються завагітніти.

Пара вважається безплідною, якщо вагітність жінки не настає протягом року регулярного статевого життя без використання контрацептивів.

Нездатність зачати дитини може бути пов'язана не тільки з абсолютним безпліддям, яке обумовлено невиліковними змінами в статевій системі.

Серед факторів, що впливають на фертильність пари, виділяють зловживання алкоголем, куріння, вживання наркотиків, а також ожиріння - причому як у жінок, так і у чоловіків.

Парам, які намагаються завести дитину радять дотримуватися здорового способу життя: правильно харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок, а також збільшити фізичні навантаження.

Проте до цих пір досліджень зв'язку між харчовими звичками здорових фертильних жінок і їх здатністю завагітніти не проводилося.

Автори нової роботи вивчили результати опитувань 5 598 мешканок Великобританії, Австралії та Нової Зеландії у віці від 18 до 43 років, що проводилися на прийомі у акушерів на ранніх термінах (14-16 тижні) своєї першої вагітності.

Пацієнтки розповідали про те, як довго вони намагалися завагітніти, а також про те, що входило в їх раціон за місяць до зачаття - окремі питання анкети стосувалися фруктів, зелені, риби і фастфуду.

Ці дані зіставили з терміном, протягом якого пара намагалася зачати дитину.

Серед усіх опитаних в групу безплідних потрапили близько 8 відсотків пар, однак серед тих, хто рідко їв фрукти, довго не могли завагітніти 12 відсотків жінок.

З тих, хто їв фастфуд чотири рази на тиждень або частіше, в категорії безплідних виявилися 16 відсотків жінок. В середньому любительки бургерів і піци вагітніли на місяць пізніше, ніж ті, хто дотримувався здорового харчування.

Три-чотири порції фруктів в день, навпаки, прискорювали зачаття в середньому на два тижні. Як не дивно, кількість зелені і риби в раціоні ніяк не відбилося на терміни настання вагітності.

«Результати дослідження показують, що здоровий раціон, що включає фрукти і мінімум їжі швидкого приготування, позитивно впливає на фертильність і зменшує час, який потрібен жінці, щоб завагітніти», - коментує висновки провідний автор роботи Клер РОБЕРТС.

Як саме фастфуд «відкладає» зачаття, вченим поки невідомо. Автори більш ранніх досліджень припускали, що жирні кислоти, що містяться в рослинних і тваринних жирах і маслах, можуть негативно впливати на яйцеклітини. Крім того, велика кількість цукру, солі та жиру може вплинути на обмін речовин.

У новій роботі вчені відзначають важливість збалансованої дієти для жінок, які намагаються завагітніти - причому навіть тих, хто не лікується від безпліддя.

У майбутньому, за словами авторів, необхідно проводити дослідження і з урахуванням інших харчових груп.

Суспільство, 06.05.2018 17:05