Фінляндія порушила права саамів - корінного народу країни

05 ЛЮТОГО 2019 09:39

Фінляндія порушила права саамського народу, неправомірно розширивши список кандидатів в члени саамської парламенту. З такою заявою виступили члени Комітету ООН з прав людини. Йдеться про законодавчий орган саамів - корінного народу, що формує частину населення саамського регіону Фінляндії.

Експерти ООН дійшли такого висновку, розглянувши скаргу Голови саамської парламенту і 25 його членів, які звинувачують фінський уряд в порушенні їх прав.

За їх словами, регіональний парламент повинен представляти інтереси саамського населення Фінляндії і тільки Саами повинні визначати його склад. При цьому влада країни включили в списки кандидатів додатково 98 осіб. Лідери саамського народу Фінляндії вважають, що в такому складі парламент не буде представляти інтереси їх громади.

«Право на внутрішнє самовизначення означає, що корінні народи можуть самі визначати склад своїх організацій», - йдеться в заяві Комітету ООН з прав людини.

Експерти ООН визнають право держав стежити за тим, щоб демократичні інститути корінних народів діяли в рамках законодавства.

«Однак це право має застосовуватися з обережністю, на основі виправданих і об'єктивних критеріїв», - підкреслив глава Комітету Ювал Шані.

Він зазначив, що Саамский парламент повинен мати можливість самостійно визначати свій склад, щоб відображати інтереси корінного народу.

Експерти ООН зажадали, щоб фінські влада переглянула закон, який регулює діяльність саамської парламенту, і встановили критерії участі у виборах в цей орган відповідно до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Вони нагадали, що Фінляндія ратифікувала цей документ у 1975 році. Протягом шести місяців країна повинна відзвітувати про виконання цього рішення Комітету.

Світ, 05.02.2019 09:39