Генетики виявили зв'язок між діабетом і хворобами серця

06 ВЕРЕСНЯ 2017 10:51

Американські вчені виявили більше десятка генів, мутації в яких призводять до розвитку хвороб серця і діабету другого типу, що говорить про зв'язок в появі цих проблем зі здоров'ям. 

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Nature.  

За статистикою ВООЗ, у світі налічується 347 мільйонів хворих на цукровий діабет, причому приблизно кожні 9 з 10 діабетиків страждають від діабету другого типу, що виникає в результаті зростання несприйнятливості організму до інсуліну. 80% хворих діабетом проживають в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.   

До 2030 року діабет стане сьомою причиною смерті в усьому світі.  

Відносно недавно вчені помітили, що люди, які страждають від діабету другого типу, часто відчувають проблеми з серцем навіть у тих випадках, якщо вони дотримуються правильної дієти та здорового способу життя.   

Це змусило авторів статті проаналізувати ДНК приблизно 13,5 тисячі діабетиків і близько 35 тисяч здорових людей і спробувати знайти гени, які можуть зв'язувати обидві хвороби.  

Як показав цей аналіз, в ДНК людини присутні відразу 16 ділянок, мутації в яких асоціюються і з розвитком діабету другого типу, і з високою ймовірністю отримати коронарну хворобу серця.   

Вісім з них, за словами авторів статті, особливо сильно впливали на шанси розвитку і діабету, і проблем з серцево-судинною системою.   

Один з таких генів, APOE, пов'язаний з кругообігом холестерину в організмі, протилежним чином впливав на розвиток діабету і проблем з серцем.   

Мутації в ньому підвищували ризик розвитку діабету, але знижували шанси розвитку коронарної хвороби, причини чого поки залишаються загадкою для вчених.

Суспільство, 06.09.2017 10:51