Генсек ООН доручив створити комісію з розслідування авіаударів в сирійському Ідлібі

01 СЕРПНЯ 2019 20:11

Генсек ООН оголосив про рішення створити комісію для розслідуванням обставин бомбардувань лікарень і шкіл в сирійському Ідлібі, повідомляє UN.

«Генеральний секретар, відповідно до повноважень, якими його наділяє 97-я стаття Статуту ООН, вирішив заснувати внутрішню комісію ООН, щоб розслідувати серію інцидентів, які сталися на північному заході Сирії з моменту підписання Російською Федерацією і Республікою Туреччина 17 вересня 2018 року Меморандуму про стабілізацію ситуації в зонах де-ескалації в Ідлібі», - йдеться в заяві.

Глава ООН закликав усі сторони співпрацювати з комісією і обіцяв виступити з новою заявою «в найближчому майбутньому», як тільки члени комісії будуть готові приступити до роботи.

Виступаючи у Радбезі, Координатор надзвичайної допомоги ООН Марк Локок звинуватив Сирію та Росію в нанесенні по Ідліб «невибіркових ударів», які призводять до пошкодження лікарень та інших об'єктів цивільної інфраструктури.

Локок також повідомив, що Росія поки не відповіла на його запит про те, як російські військові в Сирії використовують інформацію, що отримується ними в рамках «системи деескалації конфлікту».

На тому ж засіданні Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя відкинув всі звинувачення, що пролунали на адресу його країни, заявивши, що представлені дані не відповідають дійсності.

Проте, після засідання постійні представники десяти країн-членів Радбезу, спираючись на дані, надані Марком Лококом, звернулися до Генерального секретаря з проханням провести розслідування повідомлень про невибіркових авіаудари по сирійській провінції Ідліб.

Світ, 01.08.2019 20:11