Фото: Рixabay

Генштаб спростував заяви про загибель 108 військових на Авдіївському напрямку

Поширена в соціальних мережах 25 грудня ввечері інформація про начебто 108 загиблих українських військових в одній із бригад на Авдіївському напрямку напередодні Різдва є фейком.

Про це повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України.

Відомо, що допис про нібито загибель українських захисників, які напередодні Різдва направлялись у відпустку, опублікував у своїх соціальних мережах політолог Віталій Бала.

Віталій Бала

Скріншот з Facebook-сторінки Віталія Бали

На це оперативно відреагували у Генеральному штабі ЗСУ та Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони.

У повідомленні військових у Facebook вказується, що це є фейком.

"Інформація в соцмережах про начебто 108 загиблих в одній із бригад на Авдіївському напрямку напередодні Різдва — фейк", — інформує Генеральний штаб.

Військові закликали дотримуватися інформаційної гігієни та перевіряти інформацію перед оприлюдненням. 

Генштаб

Фото з Telegram-каналу Генштабу ЗСУ

Спростував інформацію також заступник керівника Центру протидії дезінформації при РНБО, лейтенант Андрій Коваленко. У своєму Telegram-каналі він повідомив, що перевірив інформацію на різних рівнях, і вона не відповідає дійсності.

"Інформація про Авдіївку і загибель 108 людей в автобусах не відповідає дійсності. Мною інформація перевірена на різних рівнях", — написав Коваленко.

Заступник керівника ЦПД заявив, що Бала, який поширив фейковий допис, цією брехнею "зробив для російської пропаганди дуже багато".

"Вважаю, що, враховуючи публікацію законопроекту про мобілізацію, Балу бажано таки мобілізувати й показати, на чому і як переміщуються військові у червоній зоні. Там буде різний транспорт. Я був і ніде там не бачив, щоб натовп сідав у пасажирський автобус..." — повідомив він.

Андрій Коваленко

Скріншот з Telegram-каналу Андрія Коваленка

Також військовий журналіст Юрій Бутусов заявив, що допис Бали — брехня.

"Перевірив інформацію по даних з військ на Авдіївському напрямку. Жодних автобусів не було вражено, жодних втрат при в їзді на свята не зафіксовано. Написав пану Балі у приват з проханням уточнити в якій бригаді це сталося. Усі військові на напрямку кажуть, що цей допис — брехня. Думаю, мене важко звинуватити в тому, що я зв’язаний з Офісом президента, мене цікавлять тут тільки факти", — написав він у коментарі до посту політтехнолога.

Юрій Бутусов

Юрій Бутусов Facebook

Скріншот з коментарів під дописом у Facebook на сторінці Віталія Бали

Зазначимо, що дезінформацію Бали підхопили російські пропагандисти й поширюють брехню у своїх соціальних мережах.

Нагадаємо, раніше проросійські Telegram-канали розповсюджували брехливу інформацію, що у лавах Збройних сил України нібито зафіксовано спалах ВІЛ-інфекції. Вони посилалися на оголошення на сайті "Доктор Харків", де буцімто військових безоплатно протестують на ВІЛ, хоча насправді там не публікували подібну інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.12.2023 06:33