Фото: Pixabay

Росіяни вигадали фейки про "спалах ВІЛ-інфекції серед українських військових"

Проросійські Telegram-канали розповсюджують брехливу інформацію, що у лавах Збройних сил України нібито зафіксовано спалах ВІЛ-інфекції. Вони посилаються на оголошення на сайті "Доктор Харків", де буцімто військових безоплатно протестують на ВІЛ, хоча насправді там не публікували подібну інформацію.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"Насправді на сайті "Доктор Харків" немає інформації про подібну акцію, а оголошення про тестування, на яке посилаються російські брехуни, жодним чином не говорить про наявність спалаху інфекції", — пояснюють розслідувачі з VoxCheck.

фейк

Колаж: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

У Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що Україна має налагоджене ефективне планове донорство, а також логістичні процеси, що дають змогу забезпечувати і постійно поновлювати запаси крові.

"Новина про "заражену" іноземну кров також не відповідає дійсності. У 2022 році не було жодних поставок в Україну 62 тисяч літрів донорської крові. Цю брехню вигадали пропагандисти кремля", — наголошує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Центр стратегічних комунікацій зазначає, що під час бойових дій, коли йдеться про велику кількість травм, поранень, потреб в оперативних втручаннях і наданні домедичної допомоги, ризик інфікування справді зростає. Але наразі немає підстав говорити про жодне різке епідеміологічне зростання захворюваності.

Нагадаємо, раніше російська пропаганда розповсюджувала фейки про "мобілізацію 80% чоловіків в Україні". Зокрема, ворог поширював у месенджерах та чатах повідомлення про "перекриття доріг та вручення повісток усім чоловікам призовного віку".

Також ворог поширював дезінформацію, що "українська влада розкрадає гроші міжнародних партнерів" й що українським захисникам нібито через дії влади "досі не вистачає ресурсів".
 
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 06.09.2023 12:41